ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 17 Νοεμβρίου 2009

  • MΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Τρεις δέσμες μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας, την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, καθώς και την προστασία του οικογενειακού εισοδήματος προωθεί η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη. Σύμφωνα με κύκλους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου οι δέσμες μέτρων είναι:

1. Ειδικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικό πρόγραμμα για το εμπόριο ύψους 65 εκατ. ευρώ. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

2. Πλέγμα μέτρων για τη ρευστότητα στην αγορά. Με νομοσχέδιο θα επιδιωχθεί η ρύθμιση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δικαιότερη λειτουργία του Τειρεσία. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει στο υπουργικό συμβούλιο και μετά στη δημόσια διαβούλευση την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Επίσης, θα ανακοινωθεί πλέγμα πολιτικών για το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα.

3. Δέσμη μέτρων για τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού, τα οποία περιλαμβάνουν το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το νομοσχέδιο αυτό, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, θα πάει στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στα Χριστούγεννα.

  • ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 2,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2009

Πάνω από 2,6 δισ. ευρώ είναι ο «λογαριασμός» των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά από τις αρχές του 2009. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ» από την αρχή του έτους, το ύψος των τεμαχίων των ακάλυπτων επιταγών ανέρχονται σε 267.409 και τα ποσά που αφορούν σε 2.645.226.620 ευρώ. Σε ετήσια βάση τα τεμάχια των ακάλυπτων επιταγών έχουν αυξηθεί κατά 82,58% και των ποσών που αφορούν κατά 47,56%. Από την αρχή του έτους, τα ποσά των απλήρωτων συναλλαγματικών ανέρχονται σε 206.759.821 ευρώ και τα τεμάχια σε 126.306. Πάντως, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 καταγράφεται πτώση, καθώς τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο σε 224.966.860 ευρώ από 256.088.239 ευρώ το προηγούμενο μήνα (-12,15%). 

  • ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Σε Κέντρο Δεδομένων θα μετατραπεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται για την εφαρμογή ενός καθολικού «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογούμενους. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη επίσκεψή του στη Γ.Γ.Π.Σ., ενώ επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος της  κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αύξηση των δημοσίων εσόδων. Προς την κατεύθυνση άλλωστε αυτή θα κινηθεί και το νέο καθεστώς του «πόθεν έσχες», με το οποίο θα ζητηθεί από όλα τα φυσικά πρόσωπα να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, είτε αφορούν κινητά είτε ακίνητα, προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα βάση δεδομένων για τους περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενους.

  • ΠΡΩΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Τις πρώτες επαφές για τη «δρομολόγηση» των διεθνών ενεργειακών έργων είχε η νέα κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης συναντήθηκε με τον Ρώσο πρέσβη Vl. Chkhikvishvili όπου συζήτησαν τα έργα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και φυσικού αερίου South Stream καθώς και την ανανέωση της σύμβασης με τη Ρωσία, που λήγει το 2016, για την προμήθεια φυσικού αερίου από το υπάρχον δίκτυο. Ως προς τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει πολεοδομικά θέματα στις περιοχές διέλευσης του αγωγού, ενώ αλλάζει και τη σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία διέλευσης με τη διεθνή εταιρία του έργου. Για τον South Stream ο υφυπουργός ενημερώθηκε από το Ρώσο πρέσβη αναφορικά με την πορεία των διακρατικών συμφωνιών της χώρας της με τις υπόλοιπες από όπου θα περάσει ο αγωγός. Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης έστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο A. Piebalgs με σκοπό τη διασφάλιση πόρων από το πρόγραμμα Ανασυγκρότησης για τη δημιουργία των δύο αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας. Μάλιστα, ο υφυπουργός είχε επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του T. Traikov αλλά και με την ιταλική πλευρά για τον συντονισμό ενιαίων κινήσεων από τις τρεις χώρες. 

Πηγή: ΕΒΕΑ