Στο τέλος Ιανουαρίου η προώθηση των ρυθμίσεων για τη μείωση των εισφορών
Στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που θα κατατεθεί το νωρίτερο στα τέλη του Ιανουαρίου στη Βουλή, θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει η πρόβλεψη και για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, η εφαρμογή της οποίας «θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2011, από τις αρχές Ιουλίου», όπως πρόσθεσε ο υπουργός.
Ξεκινά η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2012 – 2014
Στην αποκρυστάλλωση των μέτρων που θα οδηγήσουν στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας την περίοδο 2012 – 2014 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Φεβρουάριο να έχει συνταχθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα περιγράφει την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος.
Μιλώντας χθες, από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως ενόψει και της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα πρέπει να δημιουργηθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα δώσει εκείνα τα στοιχεία που θα περιγράφουν την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, για την περίοδο 2012- 2014.Σημειώνεται πως η τρόικα ζητεί από την Ελλάδα να λάβει την τριετία 2012 – 2014 νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να συμφωνηθούν επίσημα κατά την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου, στα μέσα Φεβρουαρίου.
Αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο
Κατά την έναρξη της συζήτησης για τον Αναπτυξιακό νόμο, που ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προχώρησε σε διπλασιασμό – σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο- των ενισχύσεων που μπορεί να δοθούν σωρευτικά μέσα σε μία τετραετία σε επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο, με επενδυτικά σχέδια γενικής επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να μην ακυρωθούν οι επενδύσεις οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί με βάση τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, αλλά δεν πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας υπό τον όρο βεβαίως ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Πάνω από μισό εκατομμύριο οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
Περισσότεροι από 500 χιλιάδες είναι οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενήργησαν τα μικτά κλιμάκια Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης.
Η χρονική περίοδος καλύπτει το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου 2010 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ελέγχθηκαν συνολικά 27.538 που αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα. Στις επιχειρήσεις αυτές εργάζονταν συνολικά 77.666 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 19.435, δεν βρέθηκαν καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζόμενων, εντοπίστηκε στην περιφέρεια Αττικής 26,29% και ακολουθούν η περιφέρεια Μακεδονίας με 36,25%.
Πηγή: ΒΕΘ