ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 20 Ιανουαρίου 2011

 

  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΒΕΑ

Με επιτυχία διοργανώθηκε χθες στο ΕΒΕΑ το 1ο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αρμενίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κ. Serzh Sargsyan. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκαν επιφανείς επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κων. Μίχαλος, ο υπουργός Οικονομίας της Αρμενίας κ. Tigran Davtyan, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης και εκπρόσωπος του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

  • ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

          Πλήρης ανατροπή στην άσκηση των επαγγελμάτων συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών, ορκωτών λογιστών, επέρχεται με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή και εγκρίθηκε χθες από το Yπουργικό Συμβούλιο. Για το επάγγελμα του φαρμακοποιού καταρτίζεται ειδικό νομοσχέδιο από το Yπουργείο Υγείας. Φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας τόσο για την πρόσβαση όσο και για την άσκηση του επαγγέλματος. Περιορισμοί στην πρόσβαση και στην άσκηση επαγγελμάτων, όπως πληθυσμιακά κριτήρια, γεωγραφικοί περιορισμοί, ελάχιστες αποστάσεις, καθορισμός κατώτατων ή ανώτατων τιμών ή αμοιβών, καθορισμός αγαθών και προϊόντων προς διάθεση, καθώς και παροχή διοικητικών αδειών καταργούνται τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, εκτός εάν εντός του τετραμήνου εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένο επάγγελμα για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος.

  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ

Δύο ακόμη σημαντικές αλλαγές στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αμφότερες οι τροποποιήσεις έχουν στόχο να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός ο νέος επενδυτικός νόμος, μέσω της αύξησης της χρονικής διάρκειας των φοροαπαλλαγών, αλλά και μέσω της μείωσης των κατώτατων ορίων επένδυσης, ώστε να μπορούν να υπαχθούν και μικρότερες επιχειρήσεις.

  • ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ 17.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το ποσό των 1.219.145.731 ευρώ θα εισπράξει από 16.922 επιχειρήσεις, ως έκτακτη εισφορά για το 2010, το Yπουργείο Οικονομικών και η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου. Πρόκειται για την έκτακτη εισφορά που θα καταβάλουν όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν το 2009 καθαρά κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ και προσδιορίζεται με βάση τα κέρδη που είχαν δύο χρόνια νωρίτερα.

  • ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΒΕΑ – ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ – ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η Εκλογική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), γνωστοποιεί στις επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΑ, ότι α) Oι Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, θα διεξαχθούν στις 2, 3 και 4 Απριλίου 2011, β) O κατάλογος των μελών που μπορούν να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους (εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις) έχει αναρτηθεί στα γραφεία του ΕΒΕΑ «Ακαδημίας 7- 10671 Αθήνα, Τμήμα ΜΗΤΡΩΟΥ – 1ος όροφος», όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται για να ενημερωθούν σχετικά με το Τμήμα Κατάταξης και τις τυχόν οικονομικές τους υποχρεώσεις, γ) Στο site του ΕΒΕΑ http://www.acci.gr/, στις ανακοινώσεις για τις εκλογές, υπάρχει η σχετική ‘‘ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για υπόδειξη εκπροσώπων άσκησης εκλογικού δικαιώματος'' και μπορείτε να : ‘‘Κατεβάστε, συμπληρώστε και στείλτε στο ΕΒΕΑ τα έντυπα Υπόδειξης Εκπροσώπων, κατά νομική μορφή".

Πηγή: ΕΒΕΑ