Επικαιρότητα BEA 22-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 22-7-2011

Επικαιρότητα

 • – Αποφάσεις- ορόσημο έλαβαν χθες στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωζώνης, πρωτίστως για την προστασία της Ελλάδας, κατά δεύτερο λόγο για την Ιρλανδία και Πορτογαλία. Στα 158 δισ. ευρώ το νέο πακέτο για την Ελλάδα, εκ των οποίων 37 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Αναφορικά με τις επιμέρους αποφάσεις για την Ελλάδα, οι εταίροι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τη χώρα μας από την ευρωζώνη στο 3,5%, ενώ επιμηκύνεται η περίοδος του χρόνου αποπληρωμής από τα 7,5 στα τουλάχιστον 15 χρόνια που θα μπορούσε μαζί με την περίοδο χάριτος να φτάσει τα 30 χρόνια.

Η σημαντικότερη απ' όλες είναι ότι δίνεται ανάσα στην Ελλάδα και δημιουργούνται οι προοπτικές για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πετύχουν και η χώρα θα βγει από την ύφεση.

 • – Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να διαδραματίζει "τον κεντρικό της ρόλο" του δανειοδότη, ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επιλεκτική χρεοκοπία.

 • – Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

 • – Χαιρέτισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, συμπληρώνοντας πως ο διεθνής οργανισμός θα συνεχίσει να «διαδραματίζει το ρόλο του».

 • – «Με τις αποφάσεις της Ευρωζώνης έχουμε ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, καθώς διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα τους και καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες», τόνισε χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

 • – Τη Δευτέρα να δοθεί στη δημοσιότητα η ενδεικτική λίστα την οποία εξετάζει η αρμόδια Επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

 • – Συνδιοίκηση νοσοκομείων με καθιέρωση δυνατότητας των διοικήσεων να μετακινούν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μεταξύ των ιδρυμάτων και να προβαίνουν σε κοινές προμήθειες, μείωση του αριθμού των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών από 175 σε 144 (οι διοικητές θα περιοριστούν από 131 σε 77) αλλά και συγχωνεύσεις οργανικών κλινών προκειμένου να μειωθούν από 46.873 σε 35.815, περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη του ΕΣΥ, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Α. Λοβέρδος.

 • – Ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα την ναυτιλία προανήγγειλε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης, αμέσως μετά την πολύωρη συνάντησή του με την εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ. Στη συνάντηση ο κ. Παμπούκης πρότεινε το «πάγωμα» και όχι την κατάργηση του νόμου Ανωμερίτη για τις αυξήσεις στις συντάξεις των ναυτικών.

 • – Στα 11 δισ. ευρώ ανέρχονται τα οφειλόμενα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ 437 είναι οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ και εξ αυτών μόνον 21 έχουν κηρύξει πτώχευση. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού, διευκρινίζοντας επιπλέον ότι τα 6,2 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο ποσό προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
 • – Με σημαντικές αλλαγές κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια που δεν θα έχουν ορίσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνεται, προβλέπεται ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2012.

 • – Απορρίφθηκε η πρόταση των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση γνωμοδοτικού συμβουλίου για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Γιώργο Αλογοσκούφη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

 • – Εταιρίες – «μαϊμού», που παρέχουν υπηρεσίες έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, αναζητούν οι φοροελεγκτές και ξεκινούν επιτόπιους ελέγχους στις έδρες των επιτηδευματιών.

 • – Αμετάβλητος ήταν ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατηγοριών Έργων Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών του 2ου τριμήνου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2ου τριμήνου 2010, έναντι αύξησης 0,3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009.

 • – Τα διόδια της Ελευσίνας κατέλαβαν για ακόμη μία ημέρα οι ιδιοκτήτες ταξί και σηκώνοντας τις μπάρες επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση των διερχόμενων οχημάτων. Εντός της ημέρας αναμένονται αιφνιδιαστικά και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές περιοχές της χώρας, αφού οι απεργοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι, διεκδικώντας την αλλαγή των σχεδίων Ραγκούση για άμεσο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Πηγή: BEA