Δελτίο ΕΒΕΑ 23-25 Ιουλίου 2011

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ την κοινή στάση που επιτέλους υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σχολιάζοντας την απόφαση του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. Όπως τόνισε, είναι θετική όχι αυτή καθεαυτή η νέα βοήθεια που αποφασίστηκε να δοθεί στη χώρα μας -καθώς άλλωστε δεν γνωρίζουμε τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου-, αλλά η κοινή στάση των Ευρωπαίων ηγετών που εμφανίστηκαν ως πολιτικοί που κυβερνούν και λαμβάνουν αποφάσεις για τις χώρες και τους λαούς της Ε.Ε., την οποία και πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν. Ανέφερε δε ότι μετά τις απανωτές αποτυχίες της η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει έμπρακτα συγνώμη από τον λαό και να αλλάξει πολιτική προωθώντας "ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις", ώστε, όπως τόνισε "τα επόμενα πέτρινα χρόνια που θα διαβιώσουμε να μην πάνε χαμένα".

  • ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 4,8%

Μείωση κατά 4,8% παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2011 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, διαμορφούμενο στα 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Η συρρίκνωσή του οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος, εκτός καυσίμων, κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και στη μικρή άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Επίσης το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 321 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 183 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο καταγράφηκε καθαρή εισροή άμεσων επενδύσεων ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ.

  • ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΕΩΣ 15% ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΑΝ» ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Φόρο από 10% έως 15% σε όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό μελετά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο άρχισε ήδη μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου να συγκεντρώνει τις σχετικές λίστες από τις τράπεζες. Κατά τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου έως και 15% επί των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, ο φόρος θα επιβληθεί σε μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν στο εξωτερικό κεφάλαια πάνω από 150.000 ευρώ και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν τους τόκους που εισέπραξαν, είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους.

Πηγή: ΕΒΕΑ