ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 21/07/2011

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

Την υστέρηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού σε επίπεδο εξαμήνου σε σχέση με τον στόχο της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγκριμένα, για το α’ εξάμηνο Ιανουάριου- Ιουνίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12.747 εκατ. € έναντι στόχου 10.374 εκατ. € και ελλείμματος 9.997 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α’ εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.016 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. €.


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟ ΜΑΙΟ

Αύξηση του κύκλου εργασιών και των νέων παραγγελιών σημειώθηκε στη βιομηχανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, αύξηση 9,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), έναντι αύξησης 13,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας: α) Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 25,4%, και β) στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 10,5%. Επίσης, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, ως εξής: Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 0,6%, και στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 26,4%. Επίσης, αύξηση 8,4% σημείωσε ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: α) Στη μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 3,9%, καιβ) Στην αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 22,3%.


ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Η 30Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η 30η Σεπτεμβρίου ορίζεται ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής παλαιών δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ, μεταβιβάσεων και άλλων φόρων, με τη νέα ευκαιρία που δίνεται στους φορολογούμενους για να τις υποβάλουν χωρίς πρόσθετους φόρους ή πρόστιμα.

Πηγή: ΕΒΕΑ