ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 02/09/2014

Σήμερα το απόγευμα ξεκινά στο Παρίσι ο κρίσιμος γύρος τριήμερων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και τρόικας, που ανοίγουν την αυλαία της νέας αξιολόγησης της οικονομίας. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ατζέντα των φοροελαφρύνσεων με «όπλο» τις προβλέψεις για ισχυρές επιδόσεις στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η σταδιακή δρομολόγηση της μετά τρόικα εποχής στην Ελλάδα χωρίς τη λήψη τρίτου δανείου και με χαλαρότερη εποπτεία.


-Ισχυρά κίνητρα -όπως μειώσεις εισφορών, ένταξη κατά προτεραιότητα σε νέα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ προγράμματα, μηδενικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ ακόμη και χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας- στις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πολιτεία και τους εργαζομένους, διατηρούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας.


Παράταση για ένα χρόνο, και το 2015, του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση αν και η τρόικα διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Την πρόθεση να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί και για το 2015, μέσα από την κατάθεση σχετικής τροπολογίας , επιβεβαίωσε χθες και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.


Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νέα νομοθετική διάταξη με τις αλλαγές – βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τον επανυπολογισμό του φόρου για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις βασικές αλλαγές που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών θα προβλέπεται έκπτωση φόρου 20%- 30% για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία κ.λπ.).


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναθεώρησε στο 1,1%, από 0,9% αρχικά, την εκτίμηση για την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2014, αλλά και στο 0,3%, από 0,2% την αρχική εκτίμηση για την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.


Μπαράζ νομοθετικών διατάξεων για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών στις εξαγωγές ανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων επικαλούμενος στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κάνει λόγο για θετικές προσδοκίες, οι οποίες μάλιστα περιορίζουν ης αρνητικές επιπτώσεις από την κρίση Ε.Ε. Ρωσίας.


-Υπό κατάρρευση τελούν τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς, αν δεν δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό, τότε από το 2016 και μετά υπολογίζεται ότι θα αδυνατούν να καταβάλουν συντάξεις! Κι αυτό γιατί ήδη τα έσοδα δεν αυξάνονται, τα αποθεματικά τους είναι σε κατάσταση κινδύνου, ενώ από 1/1/2015 όλα τα Ταμεία θα εφαρμόσουν ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή απαγορεύεται να χρηματοδοτηθούν από τον Προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, για το 2016 τα ταμεία θα χρειαστούν επιπλέον 950.000.000 ευρώ. Το αναλογιστικό έλλειμμα τους έως το 2050 θα φτάσει τα 540 δισ. ευρώ.


Σε υψηλό τριών μηνών βρέθηκε τον Αύγουστο η ελληνική μεταποίηση με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 50,1 μονάδες, από 47,8 μονάδες τον Ιούλιο, πάνω δηλαδή από τις 50 μονάδες που στη συγκεκριμένη μέτρηση διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση στον κλάδο. Η ελληνική μεταποίηση ενισχύθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες τον Αύγουστο, καθώς η άνοδος στις νέες παραγγελίες οδήγησε τους κατασκευαστές σε αύξηση της παραγωγής, χωρίς όμως να αυξήσουν την απασχόληση.


Έκτακτη επιχορήγηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), με στόχο να περιοριστούν οι μειώσεις των εφάπαξ και να επισπευσθεί η έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.