ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 3-9-2014

Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας» είπε ο υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της χθεσινής πρώτης συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι κατά την πρώτη συνάντηση εξετάστηκαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η συνάντηση ξεκίνησε με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται διατεθειμένη να θέσει μετ’ επιτάσεως τα θέματα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη δραστική αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Μεγαλύτερο ποσό των 9 δισ. ευρώ διεκδικούν οι ελληνικές τράπεζες από το πρόγραμμα TLTRO που αφορά σε ρευστότητα η οποία θα διοχετευτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις εμπορικές τράπεζες στην Ευρώπη, με σκοπό την τόνωση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.


-Η υπερίσχυση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων οδήγησαν τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, όπως παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ. Από τα τέλη του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014 υπεγράφησαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μείωση αποδοχών από 10% έως 50%. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι υπέστησαν μισθολογικές απώλειες που ξεπερνούν σε ετήσια βάση τους τρεις μισθούς ή τους τέσσερις μισθούς για τους νέους κάτω των 25 ετών.


Ομάδα εργασίας με στόχο να εντοπιστούν οι περιπτώσεις υπερφορολόγησης, γραφειοκρατικών προβλημάτων και εν γένει φορολογικών ζητημάτων που δημιουργούν δυσλειτουργία στην αγορά, συστήνει o υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Με απόφασή του, πρόεδρος της εν λόγω 8μελούς ομάδας θα είναι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και μέλη της στελέχη του υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΠΑΣΕΓΕΣ).


Επιπλέον χρηματοδότηση τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ θα ζητήσει το υπουργείο Εργασίας για να σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης από το επτάμηνο του έτους. Τη μερίδα του λέοντος, περίπου 500 εκατ. ευρώ, διεκδικούν ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, ενώ ανάσες ρευστότητας αναζητά και το Ταμείο εφάπαξ του Δημοσίου.


-Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο στην Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μεταξύ των οποίων θα προβλέπεται έκπτωση και για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα υπό προϋποθέσεις, μια ακόμη «παγίδα» στον νόμο «ψαλιδίζει» σημαντικά τον αριθμό των φορολογουμένων που δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.
Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα δεν θα γλιτώσουν τελικά από την πληρωμή ολόκληρου του φόρου, λόγω της εφαρμογής τεκμηρίων διαβίωσης.


Φορολογικά έσοδα της τάξεως των 4 δισ. ευρώ προσδοκά το οικονομικό επιτελείο από την αγορά ακινήτων, τη στιγμή, που με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 35,3% των κατοικιών της χώρας είναι κενό κι έχει κατασκευαστεί πριν από 30 40 χρόνια. 


Έναν μήνα νωρίτερα θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα σε 650.000 δικαιούχους, με το σχετικό κονδύλι να φτάνει τα 150 εκατομμύρια. Τα επιδόματα για το τρίτο τρίμηνο θα καταβληθούν από τον ΟΓΑ στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ τα επιδόματα για το τέταρτο τρίμηνο πρόκειται να καταβληθούν στις 18 Δεκεμβρίου.


Περαιτέρω άπνοια στο πεδίο των επενδύσεων και περαιτέρω μείωση εξαγωγών, τζίρου και προσωπικού το 2014 από τις επιχειρήσεις του βορειοελλαδικού τόξου είναι οι άκρως ανησυχητικές διαπιστώσεις και προσδοκίες των ίδιων των επιχειρήσεων της περιοχής, που καταγράφει νέα έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η οποία κατατέθηκε στον πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.