ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 6 Νοεμβρίου 2009

  • ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πυρετωδώς ετοιμάζονται τα νομικά τμήματα τόσο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών όσο και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, για την εκ νέου επεξεργασία της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της κατά της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Κατόπιν της χθεσινής προφορικής ανακοίνωσης για τη σημερινή κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την πλευρά των Επιμελητηρίων, για πρώτη φορά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εκδήλωσε την πρόθεση να συμπεριληφθεί στην αίτηση και πλέον έχουν προστεθεί πολλές επιχειρήσεις που θα είναι ενάγουσες στο πλευρό των Επιμελητηρίων. Εφόσον, τα νομικά τμήματα δεν προλάβουν τη σημερινή προθεσμία για την κατάθεση αγωγής, αυτή θα κατατεθεί τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου το πρωί.

  • ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΣΟΔΩΝ 3,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Οι αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ποτών και τσιγάρων, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αλλά και της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, θα είναι τα σωσίβια του νέου κρατικού προϋπολογισμού, με τον οποίο επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι 3,7 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση του προσχεδίου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες επιβαρύνσεις εντός του 2010, μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και του ΕΦΚ στα καύσιμα, καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι αισιόδοξοι και δεν είναι βέβαιο, λόγω και της ύφεσης, ότι θα επιτευχθούν. Από την άλλη πλευρά παρέπεμψε στις "καλένδες" το φόρο υπεραξίας των μετοχών, ενώ αν και κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις αλλαγές στη φορολογία τόνισε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι δεν είναι στις προθέσεις του η αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης, καθώς επίσης ότι τα φετινά εισοδήματα θα φορολογηθούν με την ισχύουσα κλίμακα αφού οι αλλαγές θα ισχύουν από το 2010. Η κύρια πηγή αύξησης των εσόδων πάντως, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα προκύψει από:

*την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 1,2 δισ. ευρώ

*το νέο πλαίσιο φορολόγησης των εισοδημάτων και της περιουσίας, καθώς και τις αυξήσεις κατά περίπου 10% των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ποτών και τσιγάρων, που συνολικά θα αποφέρουν στο δημόσιο 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους Ε.Φ.Κ.

*την εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, με συνολικό όφελος 1 δισ. ευρώ.

  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT

Οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες εβδομαδιαίως, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο πολίτη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν, χθες, στη δημοσιότητα για το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Στους «27» ο μέσος όρος εργασίας εβδομαδιαίως είναι 40,3 ώρες και στην ευρωζώνη 40 ώρες. Εξαιτίας της κρίσης, ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος πραγματικών ωρών εργασίας μειώθηκε κατά 0,7 ώρες σύμφωνα με τα στοιχεία και 0,8 ώρες στην ευρωζώνη, καθώς φαίνεται ότι αυξάνεται η μερική απασχόληση.  Σύμφωνα με την υπηρεσία, τους Έλληνες ακολουθούν οι Τσέχοι (41,6 ώρες εβδομαδιαίως), οι Αυστριακοί (41,5 ώρες) και οι Πολωνοί (41,4 ώρες ). Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης στην ΕΕ: Το μερίδιο της μερικής απασχόλησης σε σχέση με τη συνολική απασχόληση φτάνει το 6% στην Ελλάδα με 18,8% στην ΕΕ και 20% στην ευρωζώνη. Στους «27» η μερική απασχόληση είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Ολλανδία (48,2%) και τη Σουηδία (27%) και λιγότερο στη Βουλγαρία (2,6%) και τη Σλοβακία (4%).

Πηγή: ΕΒΕΑ