ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 7-9 Νοεμβρίου 2009

  • ΕΒΕΑ: ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και να παρουσιάσει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιθετικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής, «πριν μας το επιβάλλουν με σκληρό τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αγορές», κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, σε δήλωσή του με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010 από την κυβέρνηση. «Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2010, δεν ανταποκρίνεται στις κρίσιμες δημοσιονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και απειλούν το παρόν και το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας. Και αυτό, γιατί κυρίως βασίζεται στην αύξηση των εσόδων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών του σπάταλου δημόσιου τομέα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Επίσης, τόνισε ο κ. Μίχαλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς στην αρχή της τετραετίας της διακυβέρνησης της χώρας, η δημοσιονομική προσαρμογή με μόνιμα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο επιθετική και να μην αντιστοιχεί μόλις στο 1,65% του ΑΕΠ και από το σκέλος των δαπανών μόλις στο 0,65% του ΑΕΠ. Το ΕΒΕΑ, τέλος, επαναλαμβάνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να επιτευχθεί, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει τόσο η Ε.Ε. όσο και οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, με το 70% της προσπάθειας να στρέφεται στη μείωση των δαπανών και κατά 30% στην αύξηση των εσόδων.

  • ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με νέα 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και το κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη εναντίον τους από τον εμπορικό κόσμο.

  • MOODY'S: «H ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ»

Την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει θετική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία και ένα επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής που θα κρατήσει το χρέος στα τρέχοντα επίπεδα, αμφισβητεί η Moody's, η οποία έχει θέσει υπό παρακολούθηση την Ελλάδα για πιθανή υποβάθμιση. Επιφυλάξεις βέβαια εκφράζει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης λέγοντας ότι διαμορφώνεται μια εύθραυστη σταθεροποίηση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους.

  • ΟΑΕΔ: ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΣΤΟΥΣ 650.000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Τους 650.000 φτάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι είναι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι αναμενόταν. Ακόμη ο υπουργός εξήγγειλε αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αφού όπως είπε δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα. Ο ΟΑΕΔ θα έπρεπε να είναι ένας «οργανισμός κλειδί» για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αλλά δυστυχώς «δεν μπορεί να ασκήσει το ρόλο του» πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΒΕΑ