ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 27-11-2009

  • – Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν τον διοικητή της Τ.Ε για την ύπαρξη σαφούς σχεδιασμού (ο οποίος περιλαμβάνει ομολογιακές εκδόσεις, καλυμμένες ομολογίες. Αξιοποίηση της διατραπεζικής αγοράς) για την υποκατάσταση της χρηματοδότησης, την οποία θα αποσύρει σταδιακά η ΕΚΤ. Οι Τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το επόμενο διάστημα παράλληλα ζήτησαν από την Τ.Ε να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στους τραπεζικούς δείκτες, από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, που προωθεί το ΥΠΟΙΚ (πτώχευση ιδιωτών, αλλαγές ΤΕΙΡΕΣΙΑ).

  • – Επιβράδυνση παρουσιάζει ο ρυθμός της χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά και κινείται στο 4,4% από 5,4% τον Σεπτ. 09 και 15,9% Δεκ. 08. Η συνολική πιστωτική επέκταση θα μειωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους (4% ή και κάτω από 4% τα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας).

Στα νοικοκυριά ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Οκτ. κινείται στο 3,3% από 3,9% Σεπτ. 2009 και 12,8% Δεκ. 08. Στα επιχειρηματικά δάνεια ο ρυθμός πιστωτικής  επέκτασης βρίσκεται στο 5,4% τον Οκτ. 09 από 6,9% τον Σεπτ. 09 και 18,7% τον Δεκ. 08.

  • – Στην Ευρωζώνη περαιτέρω συρρίκνωση παρουσιάζει ο δανεισμός προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις γεγονός που αποτελεί σημάδι για την ΕΚΤ ότι δεν θα πρέπει να αποσύρει τα μέτρα ρευστότητας.

  • – Ο ΥΠΟΙΚ. την επόμενη εβδομάδα θα καλέσει όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς σε διάλογο, που αφορά τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ο οποίος θα διαρκέσει έως Φεβρ. 2010 οπότε και θα κατατεθεί νέο Σ/Ν στη Βουλή.

Το Σ/Ν θα προβλέπει διατήρηση επαγγελματικών λογαριασμών στις Τράπεζες – διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα του ΥΠΟΙΚ και δυνατότητα πρόσβασης των φορολογικών υπηρεσιών – λογιστικό προσδιορισμό εισοδήματος – point system για έλεγχο φυσικών και νομικών προσώπων υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής – έλεγχο πόθεν έσχες και δαπανών διαβίωσης – Κατάργηση ΚΒΣ – Ηλεκτρονική  παρακολούθηση αγοράς καυσίμων. – δήλωση και εκκαθαριστικό ως μόνα πιστοποιητικά – μία θέση εργασίας στις ΔΟΥ   για εξυπηρέτηση κοινού και εξυπηρέτηση και εκτός ΔΟΥ (Οι προτάσεις θα κατατεθούν και μέσω διαδικτύου). – ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων – κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης αμοιβών – φορολόγηση μερισμάτων βάση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων μετά την αφαίρεση του φόρου που παρακρατήθηκε κατά τη διανομή και του φόρου που αποδόθηκε από την εταιρεία ως ΝΠ – φορολόγηση αδιανέμητων κερδών για προώθηση επενδύσεων με χαμηλό συντελεστή – φορολόγηση συναλλαγών με εκτός χώρας εταιρείες – κατάργηση φοροαπαλλαγών – αναμόρφωση φόρου κληρονομιών, δωρεάς, γονικών παροχών.

  • – Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΥΠ.ΟΙΚ.ΑΝ.&Ν περιλαμβάνει 4 δέσμες πολιτικών.

Η πρώτη αφορά την προώθηση επενδύσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ενεργοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ.

Η δεύτερη,  την ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά (Ν/Σ για άρση της πιστωτικής ασφυξίας) – Σ/Ν που θα κατατεθεί εντός των επόμενων εβδομάδων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τη ρύθμιση χρεών φυσικών προσώπων -Μέτρα για την στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού

Η τρίτη δέσμη αφορά αναθεώρηση όρων και διαδικασιών ΤΕΜΠΜΕ (θα διοχετευθούν στην αγορά 13,5 δισ €, τα οποία είχαν αντλήσει οι τράπεζες, από το πακέτο των 28 δισ €, και δεν τα έχουν διαθέσει στην αγορά).

Η τέταρτη δέσμη αφορά θεσμικές αλλαγές για αναθέρμανση της οικονομίας και ανάπτυξη (αλλαγή διαδικασιών ΕΣΠΑ, απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχείρησης, αναθεώρηση Επενδυτικού Νόμου.

Ακόμα εξετάζεται να ενσωματωθούν κ.α προτάσεις που διατυπώθηκαν στο Σ/Ν για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Ενδεικτικά αναφέρεται να ρυθμίζονται οφειλές και προ την 1-1-2008 – αμνηστία και προ του 2008.

  • – Ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό:

Σύμφωνα με νέα αναλογιστική μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, το μακροχρόνιο ασφαλιστικό έλλειμμα ,έχει εκτιναχθεί σε πολλαπλάσιο από το προβλεπόμενο για το 2009 δηλαδή στα 150 δισ €.

Η εισφοροδιαφυγή στο 30-50% (ΙΚΑ 30%, ΟΑΕΕ 35%, ΟΓΑ 50%). Ο μεγαλύτερος εισφοροδιαφυγέας όμως είναι το κράτος. Σύμφωνα με τη μελέτη 1,1 εκ. άτομα εργάζονται υπό καθεστώς μαύρης εργασίας στη χώρα, εκ των οποίων 0,6 εκατ. είναι Έλληνες και 0,5% εκατ. είναι αλλοδαποί.

Το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται δομικές αλλαγές παράλληλα με τον εξορθολογισμό των δαπανών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (αυτό είναι το στίγμα του Υπ. Εργασίας και Κοινων. Ασφ., στην εισήγησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε).

Το 2008 το ασφαλιστικό σύστημα χρειάστηκε 850 εκ. επιπλέον της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης ως έκτακτης. Το 2009 η έκτακτη επιχορήγηση αγγίζει τα 2,47 δισ. €.

Στις 8/12 θα συγκληθεί η Επιτροπή των ειδικών για τον κοινωνικό διάλογο στην 1η συνεδρίασή της, η οποία και θα δώσει το πόρισμά της έως 30/4/2010. Από την επιτροπή θα ζητηθεί και η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης που θα στηρίζει το πόρισμά της.

Σημείωση η Επιτροπή θα έχει 5 μέλη από τους κοινωνικούς εταίρους 2 από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και 3 από τις εργοδοτικές.

  • – Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 Αλέξανδρος Μπαλτατζής βρίσκεται στον αέρα από έλλειψη χρημάτων της εθνικής συμμετοχής.

  • – Η κρατικά ελεγχόμενη επενδυτική εταιρεία του Dubai ζητάει πάγωμα πληρωμής χρέους ύψους 59δισ $ μέχρι Μάιο 2010. Το Dubai πληρώνει τώρα το τίμημα ενός εντυπωσιακού οικονομικού μοντέλου (δηλώνουν διεθνείς αναλυτές) που βασίζεται στο ξένο κεφάλαιο και στα μεγάλα κατασκευαστικά προγράμματα.

Πηγή: ΒΕΑ