ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 26-11-2009

 

  • – H Deutsche Bank δημοσιοποίησε ανάλυση η οποία σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ετοιμότητας STAND-BY PROGRAMME από το Δ.Ν.Τ.

  • – Λόγω υποχώρησης των εξαγωγών και των εισαγωγών, το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου μας μειώθηκε το εννεάμηνο Ιαν.-Σεπτ. 09 κατά 43,1%.

  • – Ενόψει της παρουσίασης του προϋπολογισμού 2010 στις 2/12 στο ECOFIN, από τον ΥΠΟΙΚ, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οικον. & Νομισματ. Υποθέσεων, βρέθηκε στην Αθήνα και ζήτησε εξηγήσεις για βασικές παραδοχές και στόχους που τίθενται στον προϋπολογισμό για το 2010.

Τα ερωτήματα επικεντρώνονται το μείγμα έκτακτων και μόνιμων μέτρων για μείωση του ελλείμματος από 12,7% του ΑΕΠ 09 σε 9,1% του ΑΕΠ 2010. Σε περιπτώσεις των πρωτογενών δαπανών 2,3 δις € μεταξύ των οποίων το πάγωμα μισθών δημ. υπαλλήλων άνω των 2000€ και στα μέτρα φορολογ. πολιτικής. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια περικοπής δαπανών.

Η επίσημη ένταξη της Ελλάδος στην παρ. 9 του άρθρου 104 που περιγράφει την στενή επιτήρηση της οικονομίας, αναμένεται στα μέσα του 2010, αφού επικυρωθούν στοιχεία 2009 που πιστοποιούν το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ.

Ο ΥΠΟΙΚ. στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σημείωσε ότι η χώρα δεν βρίσκεται μόνο υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ε.Ε, αλλά και των διεθνών αγορών από τις οποίες δανειζόμαστε.

  • – Από την Γ.Γ.Π.Σ αποστέλλονται καταστάσεις στις Δ.Ο.Υ με ονόματα ενεργών επιχειρήσεων που δεν έχουν υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ είτε για το 2ο τριμ. έτους είτε για Μάιο και Ιουν. ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρούν. Θα κληθούν εντός 5 ημερών να υποβάλλουν δηλώσουν και καταβάλλουν φόρο με νόμιμες προσαυξήσεις.

  • – Ο ενεργειακός κανονισμός κτιρίων αναμένεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 10-12-09. Στις αρχές του νέου έτους θα ανακοινωθεί το πρώτο τμήμα του νέου προγράμματος (τα σχετικά κονδύλια δεν είχαν προβλεφθεί δηλώνει σε συνέντευξη η αρμόδια Υπουργός).

  • – Στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί ειδική επιτροπή, που θα εξειδικεύσει τις αποφάσεις τη Κοπεγχάγης για την εφαρμογή τους στη χώρα μας, η οποία έχει δεσμευθεί για
  • – Εξοικονόμηση ενέργειας 20%
  • – Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 20%
  • – Αύξηση ενεργειακής αποδοτικότητας και παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ 20% έως το 2020.

  • – Στις Ελληνικές Τουριστικές Επιχειρήσεις στις ΗΠΑ υπάρχει χρέος 1,5εκ. € από πλευράς Ελλάδος, που αφορά διαφήμιση της χώρας μας σε Αμερικανικά μέσα επικοινωνίας, εκθεσιακές συμμετοχές της Ελλάδος αλλά και κατασκευές περιπτέρων.

Η Υπουργός δεσμεύθηκε η πληρωμή να γίνει με διακανονισμό χρεών.

  • – Νέες ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτ. Ασφάλισης.

  • – Η Ε.Ε έστειλε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλην. Κυβέρνηση για ους περιορισμούς που έχει επιβάλει ο Ν.3526/07 στα προϊόντα bake off και την παράλειψη εξάλειψή τους μέχρι σήμερα.

Οι Ελληνικές Αρχές, μετά από καταγγελία στην Ε.Ε του Πανελ. Συνδ. Αρτοποιητ. Μονάδων, σε συνεδρίαση που είχαν με εκπροσώπους της Ε.Ε (Μάρτιος 08) δεσμεύθηκαν να τροποποιήσουν τον νόμο και άρουν τους περιορισμούς.

Νέες επιστολές Νοεμβρ. 08, Φεβρ. 09, Απρ. 09 της Ε.Ε ζητούσαν χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων τον Μάρτιο 08. Τα πιο πάνω δίδονται σε ανακοίνωση του Παν. Συνδ. Αρτοποιητικών Μονάδων.

  • – Επιδόθηκε κατασχετήριο ύψους 2,5 εκ. € από την εταιρεία OCTAPHARMA Hellas S.A (φαρμακευτική) η οποία και προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση λογαριασμών του Λαϊκού νοσοκομείου στις Τράπεζες ΕΤΕ- Πειραιώς. Η πολιτική ηγεσία του Υπ. μετά από επαφές ρύθμισε το ζήτημα και αποδεσμεύθηκε ο λογαρ. της ΕΤΕ που αφορούσε μισθοδοσία προσωπικού του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Επιτροπή ΥΠ. ΥΓ & ΟΙΚ. συγκροτήθηκε για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων  μέχρι το τέλος του έτους.

  • – Θα αλλάξουν οι προδιαγραφές των ελαστικών (η νέα κοινοτική νομοθεσία εγκρίθηκε από την Ευρωβουλή). Από τον Νοέμβριο 2012 τα ελαστικά που θα πωλούνται στην Ευρώπη θα κατατάσσονται σε κατηγορίες που θα αφορούν την οικονομία καυσίμου, τη συμπεριφορά σε ολισθηρό οδόστρωμα, τον θόρυβο που εκπέμπουν στο περιβάλλον, τα στοιχεία αυτά θα αναγράφονται στα λάστιχα.

Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να δίνονται σε κάθε διαφημιστικό υλικό προς τους καταναλωτές από 1-1-2012.

Εξαίρεση αποτελούν τα αναγομωμένα ελαστικά, τα επαγγελματικά εκτός δρόμου και τα ελαστικά αγώνων.

  • – Σε πλήρη σύνθεση η Ευρ. Επιτροπή. Τα κράτη μέλη κοινοποίησαν τους υποψήφιους Επιτρόπους τους. Αναμένεται κατανομή αρμοδιοτήτων.

  • – Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον κριθεί αναγκαία η εισαγωγή τους σε κλινικές με συμπτώματα γρίπης Η1Ν1, λόγω του όρου εξαίρεσης πανδημιών.

  • – Παρασκευή έως Κυριακή εκτός λειτουργίας το τμήμα Ηλεκτρ. Σιδηροδρ. Ειρήνη-Κηφισιά.

Πηγή: ΒΕΑ