ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 3-5 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ 490 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο 2012, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 490 εκ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 33 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.872 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο 2012 ενώ, οι δαπάνες ανήλθαν στα 5.362 εκατ. ευρώ.

ΣτΕ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Συνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, εφόσον δεν αποτελεί πάγιο αλλά έκτακτο φόρο. Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων. Επιπλέον, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη στις εφορίες, στην εφορία που υπάγονται θα απευθύνονται οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων και ο έφορος θα κρίνει αν συντρέχουν λόγοι να αυξηθούν οι δόσεις ή να μειωθεί το τέλος.

ΞΕΚΙΝΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ IBC

Την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση επικαρπίας επί του δικαιώματος αξιοποίησης του κτηρίου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ειδικότερα, η διαγωνιστική διαδικασία αφορά στην απόκτηση εκ μέρους του ενδιαφερόμενου επενδυτή της επικαρπίας επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του IBC για 90 χρόνια.

ΣτΕ: ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΚΤΙΜΗΤΗ 

Παράνομο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή. Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμ. 27/2012 γνωμοδότησή του, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε μη νόμιμο το επίμαχο σχέδιο διατάγματος, καθώς, σύμφωνα με τους δικαστές, ουσιαστικά με τις διατάξεις του μεταθέτει στο μέλλον την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή.

Πηγή: ΕΒΕΑ