Ο κ Φούρλας στο Δ.Σ. ΒΕΑ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΒΕΑ

            Πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση ΒΕΑ-ΒΕΠ για την παρουσίαση στα μέλη των Επιμελητηρίων του Κέντρου Τεχνολογίας και Σχεδιασμού (ΕΛΚΕΔΕ), του ρόλου, του έργου του και των εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρει στις ΜΜΕ. Παρόντες ήταν μέλη των διοικήσεων των 2 Επιμελητηρίων και του ΕΛΚΕΔΕ και μεγάλος αριθμός βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

            Μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής εκδήλωσης για το ΕΛΚΕΔΕ ακολούθησαν οι εργασίες του Δ.Σ ΒΕΑ με επίσημο προσκεκλημένο εκπρόσωπο του ΥΠΑΑ. Τις εργασίες του ΔΣ ΒΕΑ τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Αλέξανδρος Φούρλας, ο οποίος και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις προτεραιότητες του Υπουργείου υπό την ηγεσία του κ. Μ. Χρυσοχοίδη οι οποίες στοχεύουν κυρίαρχα στην αναθέρμανση της αγοράς σε περίοδο κρίσης.

            Η συνειδητή προσπάθεια του Υπουργείου έχει φιλόδοξο στόχο να μετακινήσει το ΕΣΠΑ ένα χρόνο ενωρίτερα και να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την αναθέρμανση της οικονομίας, το ΠΔΕ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και τα Νέα Ταμεία με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα ανακοινωθούν σύντομα.

            Δεύτερος στόχος σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα είναι η στήριξη και η συνδρομή με ουσιαστικό τρόπο των εξωστρεφών επιχειρήσεων και η αύξηση της βάσης αυτών με τα σωστά εργαλεία (εντός του μηνός Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η στρατηγική υποστήριξης και χρηματοδότησης της κατηγορίας αυτής επιχειρήσεων)

            Ως τρίτος στόχος αναφέρθηκε η στήριξη των καινοτόμων και νέων επιχειρήσεων στο πλαίσιο προσπάθειας διεύρυνσης της επιχειρηματικής βάσης αλλά και συγκράτησης του επιχειρηματικού δυναμικού και των θέσεων εργασίας. Στόχος απώτερος του ΥΠΑΑ είναι η ίδρυση 50.000 νέων επιχειρήσεων σε μία διετία, οι οποίες θα υποστηριχθούν με τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία. Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Φούρλας με ουσιαστικές παρεμβάσεις το Υπουργείο στοχεύει στην αύξηση του ανταγωνισμού και την ορθολογικότερη λειτουργία της αγοράς, με άμεσες συνέπειες στα επίπεδα των διαμορφούμενων τιμών.

            Ήδη προετοιμάζεται σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων (αντικατάσταση Ν. 3325), ώστε να δοθεί ουσιαστική βοήθεια στις επιχειρήσεις διαφόρων βαθμίδων όχλησης αλλά και το σχέδιο νόμου για ΒΕΠΕ (σε αντικατάσταση του Ν.2545/97) ώστε να δημιουργηθεί το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για νέες περιοχές, προσαρμοσμένες στα δεδομένα της αγοράς, όπου οι επιχειρήσεις θα βρουν οργανωμένες υπηρεσίες στέγασης, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αττική.

            Άμεσα αναμένεται και η αντιμετώπιση 16 τεχνικών επαγγελμάτων τα οποία λειτουργούν σε απηρχαιωμένο πλαίσιο π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές κ.α Σχετικά Προεδρικά Διατάγματα θα εξειδικεύουν ζητήματα των επιμέρους επαγγελματικών αντικειμένων.

            Ο κ. Φούρλας έδωσε στο Δ.Σ πληροφορίες για το ΕΤΕΑΝ, το οποίο στόχο έχει την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, και για τα επιμέρους ταμεία (επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας, εξειδικευμένων δράσεων) καθώς και το ταμείο «εξοικονομώ κατ' οίκων» και το Jeremie για μικροδάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

            Σχετικά με την συγχώνευση στο ΕΛΚΕΔΕ των κέντρων γούνας, αργυροχρυσοχοΐας, αργιλόμαζας ο Γεν. Γραμματέας αναφέρθηκε στις απαιτήσεις των καιρών για εξοικονόμηση δυνάμεων και αναζήτηση τρόπων ώστε «όλες οι φωνές να ακούγονται» «οι στόχοι να επιτυγχάνονται» «οι πολιτικές να είναι αποτελεσματικότερες».

            Από πλευράς Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο Πρόεδρος κ. Π. Ραβάνης ζήτησε γρηγορότερους ρυθμούς στην εφαρμογή των όποιων εξαγγελιών από την πολιτεία και τόνισε με έμφαση ότι η παραγωγική βάση της χώρας χάνεται, ο παραγωγικός εξοπλισμός για τον οποίο έχουν ξοδευτεί υπέρογκα κεφάλαια στο παρελθόν μένει ανενεργός, η τραπεζική χρηματοδότηση βρίσκεται στο χειρότερο παρά ποτέ σημείο μέχρι και την πλήρη άρνηση χρηματοδότησης των μικρότερων επιχειρήσεων και οι αγκυλώσεις του κράτους ιδιαίτερα σε ζητήματα επενδυτικών διαδικασιών είναι καταστροφικές.

            Από πλευράς ΒΕΠ ο Οικονομικός Επόπτης κ. Ν. Στρατής αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού των κυβερνητικών μέτρων ώστε οι πολιτικές να καθίστανται εφαρμόσιμες.

            Ο κ. Φούρλας με απόλυτη κατανόηση στο πλήθος των προβλημάτων των βιοτεχνικών επιχειρήσεων σημείωσε ότι η εγκατεστημένη λογική ετών δεν αλλάζει εύκολα, υπάρχει αντίληψη των ζητημάτων και των δυσκολιών και διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που προτείνονται βρίσκονται στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων.

Πηγή: ΒΕΑ