Επικαιρότητα ΒΕΑ 26-11-2010

  • – Έκρηξη της ανεργίας, που μπορεί να φθάσει σε απώλεια 300.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες), προβλέπει η ΓΣΕΒΕΕ ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, κυρίως με την αύξηση των έμμεσων φόρων, η οποία -όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία- τροφοδοτεί την ύφεση.

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σε ό,τι αφορά την ανεργία, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποίησε το Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ τον περασμένο Αύγουστο, η Συνομοσπονδία αναθεωρεί την προηγούμενη πρόβλεψή της για απώλεια 120.000 θέσεων μισθωτής εργασίας το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και σημειώνει ότι αν συνεχιστεί η τάση που δείχνουν τα στοιχεία, τότε είναι πολύ πιθανό η απώλεια να πλησιάσει τις 200.000 θέσεις μισθωτής εργασίας και τις 300.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης.

  • – AΠO επιφυλάξεις μέχρι ανησυχίες και επικρίσεις έχει προκαλέσει το γερμανικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικής βοήθειας στην Ε.Ε., που θα βρεθεί στο τραπέζι των ηγετών των «27» στη σύνοδο κορυφής στις 16-17 Δεκεμβρίου. Με το γερμανικό σχέδιο, η τελική μορφή του οποίου διέρρευσε χθες στη δημοσιότητα, το ενδεχόμενο δανειοδότησης της προσφύγουσας στον μηχανισμό χώρας από ιδιώτες πιστωτές περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό. Άλλωστε, όπως παρατηρούν στις Βρυξέλλες, πολύ δύσκολα ένας ιδιώτης επενδυτής θα προθυμοποιηθεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα όταν γνωρίζει ότι το κράτος που τα εκδίδει βρίσκεται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών. Εκτιμάται δε ότι η ασφάλιση του ρίσκου σε τρίτους θα γίνεται με υπέρμετρα επιτόκια. Επίσης οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση του χρέους που προτείνει το Βερολίνο θεωρούνται ταχύτερες σε σύγκριση ακόμη και με αυτές του ΔΝΤ.

  • – Σε τροποποίηση των προϋποθέσεων δύο προγραμμάτων προχώρησε χθες η διοίκηση του ΟΑΕΔ με στόχο την κάλυψη της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά 65.000 ανέργων, ορμώμενη από τις ανάγκες της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων ανέρχεται σε 672 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο «Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων», που προκηρύχθηκε τον Μάρτιο, καλύφθηκαν μόλις οι 16.733 θέσεις. ΄Eτσι ο ΟΑΕΔ έδωσε τη δυνατότητα σε γυναίκες αυτοαπασχολούμενες που απασχολούν έως ένα (1) άτομο να μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας (1) νέας θέσης εργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, για χρονικό διάστημα από έξι (6) έως δεκαοκτώ (18) μήνες, κατά το διάστημα απουσίας τους από την επιχείρηση λόγω κυοφορίας, λοχείας ή φροντίδας παιδιών, εφόσον κατά τον έλεγχο υπαγωγής προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όσον αφορά το «Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων», που επίσης προκηρύχθηκε τον Μάρτιο, καλύφθηκαν 11.700 θέσεις. ΄Eτσι ο Οργανισμός ενημερώνει ότι στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν από την ερχόμενη Δευτέρα και άτομα που θα προσληφθούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

  • – Οι εργολήπτες δημοσίων έργων σήμερα βιώνουν τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη μεταπολεμική περίοδο, με σωρεία προβλημάτων που υφίστανται ακόμη (καθυστερήσεις πληρωμών, ουσιαστική κατάργηση προγράμματος «Θησέας» κ.λπ.), ενώ οι υπερβολικές εκπτώσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, παρασύροντας όλο το σύστημα στην καταστροφή. Αυτό επισημαίνεται στην επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια ΄Eνωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων ΄Εργων (ΠΕΣΕΔΕ) προς τον υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα.

  • – Παράταση προθεσμιών έως τις 29 Νοεμβρίου για όσους φορολογουμένους έχουν εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια ή εμπλέκονται σε υποθέσεις λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων και επιθυμούν να περαιώσουν τις υποθέσεις τους, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι αρχικές προθεσμίες έληγαν στις 26 και 24 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Με βάση τις νέες προθεσμίες, όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων μπορούν να υποβάλλουν το ειδικό σημείωμα στην εφορία τους έως τις 29 Νοεμβρίου και όσοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια – και θέλουν να τις περαιώσουν- θα πρέπει έως την ίδια ημερομηνία να υποβάλλουν σχετική αίτηση επίσης στην εφορία τους.

  • – Στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί να φοροδιαφεύγουν, θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα το ΣΔΟΕ. Την απόφαση για «λουκέτο» στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις – και για παραδειγματισμό προς τους υπολοίπους – έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο υλοποίησης και των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου. Ενώ, θετικοί προς αυτό είναι και οι ελεγκτές της τρόικας, που θεωρούν ότι αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

  • – Ζήτημα ερμηνείας ανέκυψε στη Βουλή από την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας περί της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που ψηφίστηκε χθες.

Συγκεκριμένα, το επιστημονικό συμβούλιο θέτει το ερώτημα αν μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα συνεχίσει να ισχύει η τριετής μεταβατική περίοδος για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών που ψηφίστηκε το καλοκαίρι ή αν καταργείται. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε πως το ζήτημα λύθηκε με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, από τη στιγμή που τα ειδικά Tαμεία πέρασαν στο ΙΚΑ και ότι δεν υπάρχει θέμα μη ισχύος της μεταβατικής περιόδου.

  • – Στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των παροχών του Οργανισμού, τις οποίες θα καταβάλλει με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, κατ' επιλογή του συνταξιούχου, προχωρά ο ΟΓΑ στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής εκσυγχρονισμού του. Η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού) για την εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των συντάξεων θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Ο ΟΓΑ έχει ξεκινήσει ήδη την ταχυδρομική αποστολή προς τους συνταξιούχους του των απογραφικών δελτίων και σχετικών ενημερωτικών εντύπων μέσω των οποίων ενημερώνει για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει ο συνταξιούχος του Οργανισμού για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών.

  • – Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια με επιτόκιο της τάξης του 4,93% στις τράπεζες Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank. Όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΤΕΜΠΜΕ στο οποίο υπάγεται το Ταμείο Εξοικονόμηση κατ' Οίκον, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή τραπεζών που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κατοικιών και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια του οικιακού τομέα.

ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη

Πηγή: ΒΕΑ