Επικαιρότητα ΒΕΑ 24-11-2010

Για το ΕΤΕΑΝ ο ΥΠ.ΑΑ αναφέρει

«Αφήνουμε πίσω την παρωχημένη και ατελέσφορη πρακτική των επιδοτήσεων και παρέχουμε με σύγχρονο τρόπο ρευστότητα στις υγιείς επιχειρήσεις μέσω

  • ανακυκλούμενων δανείων
  • εγγυήσεων και αντεγγυήσεων
  • συνεπενδύσεων
  • συμμετοχών

Επιτυγχάνοντας την αξιοποίηση δημοσίων πόρων ύψους 1 δις € και τη μόχλευση πολλαπλάσιων ιδιωτικών κεφαλαίων, που αναμένεται να φθάσουν τα 2,5 δις μέσα στην επομένη διετία.»

  • – Τα μέλη της Τρόικα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου με παράταση του χρόνου αποπληρωμής δανείου των 110 δις € ή με συμπληρωματικά δάνεια – εάν η χώρα δυσκολευτεί να πληρώνει τοκοχρεολύσια αφού είναι κατανοητό το πρόβλημα συσσώρευσης χρεολυσίων τα έτη 2014-15.

  • – Ο ΥΠΟΙΚ καθησυχάζει τους δημόσιους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις – ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από 3 σε 7 δις € και έθεσε ως κατώφλι για τις επιχειρησιακές συμβάσεις την ΕΓΣΣΕ, οι οποίες μπορούν να αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές. Οι τελικές ρυθμίσεις θα αποσαφηνιστούν σε Σ/Ν του ΥΠΕΡΓ με τη συνεργασία της Τρόικα.

  • – Ο επόμενος έλεγχος της Τρόικα προβλέπεται για τον Φεβρ., όπου και θα κριθεί η 4η δόση δανείου 15 δις που θα καταβληθεί τον Μάρτιο 2011.

  • – Πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να επεξεργάζεται παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ημιυπαίθριους, πέρα του τέλους του έτους, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

  • – Νέες κατευθύνσεις για τον μηχανισμό είσπραξης εσόδων.

Σαφάρι φορολογικών ελέγχων, μετά τις αιτιάσεις της Τρόικα για κενά στην είσπραξη φόρων.

Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ ανακαθορίζονται η καθ'ύλην αρμοδιότητες, ως προς την διενέργεια οριστικού-τακτικού φορολογικού ελέγχου των υποθέσεων επιτηδευματιών και φορολογούμενων με βάση το ύψος των Ακαθάριστων Εσόδων (Α.Εσ.)  ή αμοιβών κατά την διαχειρ. Περίοδο 2009.

Τα ΔΕΚ (Διαπεριφ. Ελεγκτικά Κέντρα) ελέγχουν επιχειρήσεις με Α.Εσ.  άνω των 9εκ €.

Τα ΠΕΚ (Περιφερ. Ελεγκτικά Κέντρα) ελέγχουν επιχειρήσεις με Α.Εσ. από 1-9 εκ. €

Οι ΔΟΥ  Α τάξης  με υποδιεύθυνση ελέγχουν επιχειρήσεις  έως 1.030.000€

                              δίχως υποδιεύθυνση  ελέγχουν επιχειρήσεις  έως 600.000€

Οι ΔΟΥ  Β τάξης  ελέγχουν επιχειρήσεις έως 100.000€.

Την επόμενη εβδομάδα σχέδιο συγχώνευσης/κατάργησης των 100 ΔΟΥ  και της επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού μηχανισμού (θα γίνει Ν. το 2011).

  • – Η Άγκελα Μέρκελ χθες στο Συνέδριο της Γερμανικής Ένωσης εργοδοτών, δηλώνει ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά σοβαρή, θεωρώντας ότι η κινδυνολογία θα ενισχύσει τις γερμανικές επιδιώξεις στη Σύνοδο Κορυφής 16-17 Δεκ. 2010 μεταξύ των οποίων και η εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών σε αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους. Ο Πρόεδρο της ΕΚΤ και ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης θεωρούν ότι η εμπλοκή ιδιωτών θα δημιουργήσει προβλήματα δανειοδότησης στις προβληματικές χώρες, «αδύναμους κρίκους» της Ευρωζώνης.

Σημειωτέον ότι η συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών και επενδυτών) στο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, που σχεδιάζεται θα σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα στην ευρωζώνη που θα εκδοθούν μελλοντικά, θα περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής δράσης, όπου θα επιτρέπουν σε μία χώρα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, εφόσον δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της,

  • είτε μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων
  • είτε μειώνοντας την καταβολή τόκων
  • είτε μέσω «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν, ώστε να βοηθήσουν ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει πρόβλημα και θα μπορεί να συμμετέχει και το ΔΝΤ.

  • – Σε έκθεση που υπογράφουν 8 οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναφέρεται ότι «στον απόηχο της κρίσης, η τόνωση της ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασία, ώστε η ανεργία να μην εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα, διευκολύνοντας την επιστροφή σε δημοσιονομική σταθερότητα».

  • – Ο Λ. Παπαδήμος σύμφωνα με πληροφορίες θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, στις συνομιλίες με την γερμανική πλευρά για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Έχει αναλάβει ακόμη την διερεύνηση της δυνατότητας επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις €.

  • – Ο ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι ελληνικές τράπεζες κάνουν σοβαρές και γενναίες κινήσεις, άλλες επιλέγουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και άλλες συνεργασίες ή και συνδυασμό – «είμαστε στην αρχή ριζικού ανασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος» είπε.

Το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχει ήδη συσταθεί με προίκα 1,5 δις ποσό που θα αυξηθεί το 2011.

  • – Έως 30/12 παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή από offshore δήλωσης ειδικού φόρου επί ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξία του ΠΟΛ 1158/16-11-2010.

  • – Έως 29/12 παρατείνεται η προθεσμία για μεταβίβαση αυτ/των που κατέχουν υπεράκτιες εταιρείες σε φυσικά πρόσωπα (τα οποία θα απαλλαγούν από φόρο υπεραξία, τον ειδικό φόρο επί ακινήτων και από το ήμισυ του φόρου δωρεάς ή μεταβίβασης που αναλογεί).

  • – Διεθνής διαγωνισμός εκμίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε 4 γεωθερμικά πεδία, Δέλτα Έβρου και Νέστου, Σαμοθράκη και Χίος τα οποία προσφέρουν δυνατότητες και ηλεκτροπαραγωγής.

  • – Ζημιές στην ελληνική Ακτοπλοΐα.

Η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε στα αποτελέσματα 9μηνου ζημιές 15,6εκ € έναντι κερδών 9,9 εκ. € το 9μηνο 2009.

  • – Σύγκρουση της ΠΝΟ και Εν. Επιχ. Ναυτιλ. (ΕΕΝ). Νέα απεργία στο λιμάνι από σήμερα το πρωί έως την Παρασκευή 6 π.μ από τν ΠΝΟ. Η ΕΕΝ κατηγορεί τους επαγγελματίες συνδικαλιστές.

  • – Εγκαινιάστηκε φιλανθρωπική οργάνωση της Αρχιεπισκοπής με την επωνυμία «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Σε ανοικτό λογαρ. στην ΑΤΕ για τη στήριξη των συσσιτίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μπορούν να καταθέτουν όσοι επιθυμούν.

  • – Αύριο απεργία στις αστικές συγκοινωνίες. Χωρίς μπλε λεωφορεία 5μ.μ-7.πμ και 10μ.μ μέχρι λήξη βάρδιας

ΕΘΕΛ                    12-4μ.μ

ΗΛΠΑΠ                12-3μ.μ

Συρμοί ΟΣΕ          12-3.μ.μ

  • – Απαραίτητο θεωρεί τον επανασχεδιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ο πρόεδρος της ΠΟΞ Α. Ανδρέαδης, ώστε να δοθούν κίνητρα στις συνεπείς στις καταβολές τους επιχειρήσεις, αλλά και να μειωθεί το συνολικό ύψος τους. Ακόμα, η έγκαιρη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών θα μπορούσε να συμβάλει και στη διατήρηση ή αύξηση των θέσεων εργασίας. Μεταξύ των προτάσεων που ο κ. Ανδρεάδης έθεσε υπόψη του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, είναι και η επίσπευση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ άμεσα θα πρέπει να καταρτισθεί και να ψηφιστεί το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Δυναμική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας έκανε το βράδυ της Τρίτης 23 Νοεμβρίου 2010 ο τέως Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, προτείνοντας τη λήψη μέτρων – σοκ από την Κυβέρνηση. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Η κρίση μητέρα της αλλαγής: για μια διαφορετική Ελλάδα», στο Μέγαρο Καρατζά, στην οποία συμμετείχαν και οι Πέτρος Μάρκαρης, Λουκάς Τσούκαλης και Κωστής Χατζηδάκης, πρότεινε εντός του 2011 η Βουλή να εγκρίνει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής κύρους (σοφών), η οποία θα συντάξει ένα θαρραλέο και ριζοσπαστικό πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, το οποίο θα πρέπει να κριθεί από το λαό με εκλογές. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Μέτρα που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ και δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί αν και περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θα ενσωματώνει το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο 2012-2014» που ανακοίνωσε σε συνέντευξη Tύπου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για κείμενο που θα ποσοστικοποιεί και θα προσδιορίζει χρονοδιαγράμματα για τα μέτρα που θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 στα 6,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Το κείμενο, που θα συνταχθεί από κοινού με την τρόικα θα γίνει νόμος του κράτους στο τέλος Απριλίου του 2011. Σχετική αναφορά έκαναν και οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, όπου έκαναν λόγο για λήψη μέτρων που θα αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά το «πράσινο φως» της τρόικας για τη γ' δόση του δανείου, περιέγραψε δέκα μεγάλες προκλήσεις έως την επόμενη αξιολόγηση, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, τη μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει ποσό ύψους 7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις την ερχόμενη 3ετία, ή τουλάχιστον ποσό 1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2011». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Ευτυχία για τον τόπο χαρακτήρισε το Μνημόνιο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος στον σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε χθες στην εκδήλωση για την απονομή των ετήσιων βραβείων επιχειρηματικότητας «Κούρος 2010». «Το μνημόνιο είναι ευτυχία για τον τόπο. Όχι για την κακή του πλευρά, αλλά γιατί μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ριζική αναδιάρθρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος. Το «παρών» στην εκδήλωση της Λέσχης Επιχειρηματικότητας για τα βραβεία «Κούρος 2010» έδωσε εκτός από τον κ. Πάγκαλο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Μείωση κατά 4,3% σημείωσαν, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) το γ΄ τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Για το α΄ και το β΄ τρίμηνο του 2010, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,8% και 4,7% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του 2009 η μέση μείωση ήταν 3,7% έναντι αύξησης 1,7% το 2008. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Η μείωση του τεράστιου ελλείμματος στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη και του διοικητή του ΟΑΕΕ Γεράσιμου Βουδούρη. Ακόμη μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η αντιμετώπιση της αυξημένης εισφοροδιαφυγής, η διατήρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες και η προώθηση μιας καλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στους εκπροσώπους του ελληνικού εμπορίου και τον ΟΑΕΕ. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

Πηγή: ΒΕΑ