ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΒΕΑ: ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
Αύξηση της ανεργίας και κλείσιμο επιχειρήσεων θα είναι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία της χώρας, αν δεν προωθηθούν εξειδικευμένα μέτρα για χαμηλόμισθους και μικρομεσαίους, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κ. Κ. Μίχαλος κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Σχολιάζοντας τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία της χώρας μας, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι παρατηρείται πτώση της ζήτησης στην αγορά και αυτό σημαίνει ότι για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως πέντε εργαζόμενους, ήδη, οι δύο τελούν υπό απόλυση ήδη, ενώ και οι αυτοαπασχολούμενοι που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε υπερδανεισμό μπορεί να μην τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει το Ε.Β.Ε.Α. είναι να ελαστικοποιηθούν οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις που για πρώτη φορά εν μέσω κρίσης εισάγονται στο σύστημα «Τειρεσίας», να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη των πρώτων προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα της ΕΤΕπ, για τους Έλληνες μικρομεσαίους, δια των γραμμών πίστωσης που έχει ανοίξει  μέσω διάφορων εμπορικών τραπεζών, καθώς και να διασφαλισθεί ότι ένα σημαντικό μέρος από τα ομόλογα του δημοσίου, ύψους 8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν στις τράπεζες στο πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης για την ενίσχυση τους, θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων  με ανταγωνιστικούς όρους.

ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
Πτώση 4,1% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Αύγουστο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι πωλήσεις αυξήθηκαν μόνο στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (1,2%) και στα πολυκαταστήματα (3,5%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν σε όλες τις άλλες κατηγορίες καταστημάτων. Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης, λόγω της συνεχιζόμενης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σ.Ε.Α.Α.: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ
Το εμπόριο, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και ο κλάδος της οικοδομής, οι οποίοι προσφέρουν εργασία σε περίπου 1,8 εκατ. άτομα θα πληγούν περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών, κ. Γ. Παπαγεωργάκης, οι αρνητικές συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ελληνική πραγματική οικονομία και ο αντίκτυπος στην αγορά και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις εστιάζονται σήμερα στη στενότητα των κεφαλαίων των επιχειρήσεων, στην έλλειψη ρευστότητας και στην αύξηση του κόστους του χρήματος από τις τράπεζες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφούν οι κυβερνητικές ενέργειες, σημειώνει ο κ. Παπαγεωργάκης, είτε μέσω τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, είτε και με απευθείας χρηματοδοτήσεις, που δα δώσουν   «ανάσα» επιβίωσης στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να σηκώσουν το βάρος της κρίσης με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών είτε να αναστείλουν την λειτουργία των επιχειρήσεων τους, είτε να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, δημιουργώντας, μη ηθελημένα, μείζον κοινωνικό ζήτημα.

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΕΤΕ
Δέσμη δέκα μέτρων που πρέπει να ληφθούν επειγόντως για τη στήριξη του τουρισμού ζητεί με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Απασχόλησης με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού, τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο ΚΕΔΚΕ, o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η πτώση στον τομέα του τουρισμού θα είναι μη αναστρέψιμη για μακρά σειρά ετών και με πολλά θύματα.

Πηγή: ΕΒΕΑ