ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών το Σεπτέμβριο του 2008 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2008: 19,7%, Αύγουστος 2008: 20,1%). Μικρή επιβράδυνση παρατηρήθηκε στην πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 23% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ύστερα από τη σημαντική επιτάχυνση που καταγράφηκε το 2007. Επίσης, περαιτέρω επιβράδυνση σημειώθηκε στην πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά, η οποία ακολουθεί πτωτική πορεία από τις αρχές του 2006. Αναλυτικότερα, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 1.961 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του υπολοίπου της χρηματοδότησής τους επιβραδύνθηκε ελαφρά σε 22,7% από 22,9% τον προηγούμενο μήνα. Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον επισκοπούμενο μήνα επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς το εμπόριο, τη βιομηχανία, τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τον κλάδο των “λοιπών επιχειρήσεων”, ενώ ο εν λόγω ρυθμός παρέμεινε περίπου σταθερός προς την γεωργία. Αντίθετα, επιταχύνθηκε όσον αφορά τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του Σχεδίου Νόμου: «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης» καθορίστηκαν σε χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο. Μεταξύ άλλων καθορίστηκαν ζητήματα όπως το χρονοδιάγραμμα, ο τρόπος καθορισμού των προμηθειών, η κατανομή του ποσού ανά τράπεζα.

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ 9ΜΗΝΟΥ
Κάτω από τους στόχους του προϋπολογισμού κινούνται, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, τα έσοδα του δημοσίου  με αποτέλεσμα η υστέρηση να ξεπερνά πλέον τα 2,41 δισ. ευρώ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας στο εννεάμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 5,7%, έναντι στόχου 12,1%, ενώ είναι αξιοσημείωτος ο ρυθμός μεταβολής των εισπράξεων από το Φ.Π.Α. που τον Αύγουστο αυξήθηκε μόλις κατά 0,9% και το Σεπτέμβριο κατά 1% έναντι στόχου 13,6%. Τα στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι οι απώλειες εσόδων που καταγράφηκαν στο προηγούμενο δίμηνο οφείλονται, πέρα από τη «χαλάρωση» του ελεγκτικού μηχανισμού, και στο γεγονός ότι η αγορά γνώριζε για τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, που αφορούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων των χρήσεων 2000 – 2006, και για το λόγο αυτό περίμενε τα νέα μέτρα. Σε αυτές πάντως τις δυο ρυθμίσεις, αλλά και στα έσοδα από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του το οικονομικό επιτελείο για να αντιστραφεί η πορεία των εσόδων και να μην υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, που αναμφισβήτητα θα επιβαρύνουν και αυτόν του 2009.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή, στις Δ.Ο.Υ., από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) – θέρμανσης των αδειών λειτουργίας τους. Η συγκεκριμένη παράταση, που δόθηκε χθες με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Αντ. Μπέζα και ισχύει από τις 15 Σεπτεμβρίου, κρίθηκε αναγκαία λόγω της αδυναμίας προσκόμισης των ανωτέρω αδειών από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης λόγω μη έγκαιρης έκδοσής τους. Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η προσκόμιση των εν λόγω αδειών στις Δ.Ο.Υ είναι υποχρεωτική προκειμένου οι επιτηδευματίες να εγγραφούν στο Μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ).

Πηγή: ΕΒΕΑ

Σχετικά Αρχεία: