– Το πρόβλημα της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο επιδιώκει να λύσει ο Υπ. Δικαιοσύνης, με νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύσει προσωποκράτηση για οφειλές έως 150.000€. Το ζήτημα συζητήθηκε σε συνάντηση του Υπουργού με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
– Θέμα συμμόρφωσης των ΔΟΥ στην κείμενη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την κατάσχεση για χρέη προς το Δημόσιο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, εφόσον δεν υπερβαίνουν μηνιαίως τα 1.000 ευρώ, τίθεται, καθώς κάποιες από τις εφορίες αυτές προβάλλουν το (αστήρικτο) επιχείρημα πως δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών.
– Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ δημοσιεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ η 1η πρόσκληση προς Περιφέρειες, Δήμους, Αναπτ. Οργανισμούς, δημοτικές διαδημοτικές επιχειρήσεις και Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης, μέσω του προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για έργα βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης σε 350 οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων.
– Η γραμμή παραπόνων της Γεν. Γραμματείας Καταναλωτή «1520» τον μήνα Ιαν. δέχθηκε 3.744 κλήσεις (καταγγελίες & ερωτήσεις). Η γραμμή λειτουργεί 8.00 έως 22.00 καθημερινά και 8.30 -20.00 το Σάββατο.
– Μετά τη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ, ακολουθούν νέες μειώσεις επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα που θα έχουν ισχύ από 9/2/09. Το Βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο χορηγήσεων σε επαγγελματίες και ΜΜΕ μειώνεται κατά 0,5%, το κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικού δανείου μειώνεται κατά 0,5%.το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων τακτής λήξης μειώνονται κατά 0,5%.
Τα σταθερά επιτόκια νέων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, χορηγήσεων σε επαγγελματίες και ΜΜΕ μειώνονται έως και 0,85%.
Ενώ των καταθέσεων Ταμιευτηρίου μειώνονται από 0,10 έως 0,25 αναλόγως ποσού.
– Κάτω από το 2% αναμένει η ΕΣΥΕ τον πληθωρισμό στη χώρα τον μήνα Ιαν. 09.
– Νέα 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 25/2.
– Εργασίες συντήρησης του ασφαλτοτάπητα θα εκτελούνται έως το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2009 σε ορισμένα τμήματα των Λεωφόρων Μεσογείων και Λαυρίου.
– 12 από τις 27 χώρες της ΕΕ θα ξεπεράσουν εφέτος το όριο 3% που ισχύει για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
– Ερευνα του ΣΕΒΕ μεταξύ επιχειρήσεων μελών του, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, αποδεικνύει ότι το 65% των επιχειρήσεων δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τις Τράπεζες, παρότι το 72% θεωρεί ότι η χρηματοδότηση από το ΤΕΜΠΜΕ θα βοηθήσει πάρα πολύ τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.
Το 50% των επιχειρήσεων επισκέφθηκαν περισσότερες από 1 Τράπεζες για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα. Το 44% διαπιστώνει διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ των Τραπεζών.
– Αναθεωρείται προς τα κάτω η αξιολόγηση από την Moody’s τριών Ελλην. Τραπεζών ALPHA, EFG Eurobank-Εργασίας και Τράπεζα Πειραιώς.
– Νέα εμπόδια στην πραγματοποίηση της Γεν. Συνέλευσης των μετόχων του ΟΤΕ για την εκλογή του νέου Δ.Σ, που σημαίνει και τυπική ανάληψη της Διοίκησης από την Deutsche Telekom. Οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν 3ωρη στάση και συγκέντρωση στο χώρο της Γεν. Συνέλευσης.
– Τη ματαίωση του διαγωνισμού για την ανάθεση της κατασκευής εφεδρικής μονάδας ισχύος από 90 έως 180 MW στην Κομοτηνή, αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, μετά και την καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την General Electric, όσον αφορά τους όρους του διαγωνισμού.
– Στις 247 μονάδες βάσης συρρικνώθηκε η διαφορά απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (απομακρύνεται από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Ιαν. 09).
– Περί τα 3 δισ. ευρώ έχουν εκχωρηθεί μέχρι σήμερα στις τράπεζες, στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, και πιο συγκεκριμένα του τρίτου πυλώνα που αφορά την παροχή στις τράπεζες ειδικών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου για την ενίσχυση της οικονομίας έχει ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ και οι άλλοι δύο (της ρευστότητας και των εγγυήσεων) αναμένεται να ενεργοποιηθούν άμεσα, αφού πλέον διευθετήθηκαν όλες οι σχετικές διαδικαστικές πράξεις.
– Αναμένεται η απάντηση της Commission αφού εξεταστούν τα στοιχεία για τις αποζημιώσεις των 500εκ. € προς τους Έλληνες Αγρότες. Το άρθρο του Κοινοτικού Κανονισμού στο οποίο βασίζεται η ελληνική θέση επιτρέπει την χορήγηση αποζημιώσεων, για αντιστάθμιση ζημιών, που προκλήθηκαν στην γεωργική παραγωγή από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα, από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ζωικών ή φυτικών ασθενειών καθώς και ενισχύσεις για ασφάλιση έναντι τέτοιων κινδύνων. Κατά τον κ. Χατζηγάκη, το 2008 προέκυψαν ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυτικές ασθένειες. Αναμένονται εξελίξεις.
– Αλλαγή τοπίου στην αγορά των ασφαλιστικών εταιριών «βλέπει» η διοίκηση της AIG Greece, εκτιμώντας ότι ρυθμιστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο κλάδος του αυτοκινήτου, καθώς επίσης και η έναρξη της εφαρμογής του Solvency ΙΙ. Στο πλαίσιο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Greece, Χρήστος Αδαμαντιάδης, προέβλεψε ότι μέσα στο 2009 θα υπάρξει μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών, γιατί κάποιες εταιρίες είτε θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους είτε θα ακολουθήσουν τον δρόμο των συνεργασιών.
– Καταιγισμός ζημιών πλήττει τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη, το τελευταίο τρίμηνο του 2008, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα κολοσσών της κινητής τηλεφωνίας, της υψηλής τεχνολογίας, της χημικής βιομηχανίας και της ενέργειας. Μόνο τέσσερις όμιλοι των αντίστοιχων κλάδων ανακοίνωσαν ζημίες που ανέρχονται στα 12,53 δισ. δολάρια.
– Nέα υποχώρηση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 55,4 μονάδες, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση σε σχέση με τον Ιανουάριο του 1990. Ανάλογη είναι και η εξέλιξη του δείκτη στην Ευρωπαϊκή ΄Eνωση και την ευρωζώνη, όπου υποχώρησε κατά 3,3 και κατά 1,5 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 64,9 και 68,9 αντίστοιχα. Πρόκειται για τις χαμηλότερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο του 1985.
Πηγή: ΒΕΑ