Μέσω διαδικτύου και εφοριών οι διορθώσεις του Ε9

Μέσω διαδικτύου και εφοριών οι διορθώσεις του Ε9

Τα λάθη ή τις παραλείψεις που εντοπίστηκαν στο έντυπο Ε9 των προηγούμενων ετών θα πρέπει να διορθώσουν ακόμη 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν λάβει τη σχετική ειδοποίηση, ενώ ήδη 800.000 φορολογούμενοι έχουν προβεί σε διορθώσεις.

Οι διορθώσεις γίνονται ηλεκτρονικά και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαμορφώσουν την οικογενειακή τους κατάσταση όπως ήταν την 1η Ιανουαρίου 2008 και να προβούν σε αλλαγές στοιχείων περιουσιακών δικαιωμάτων για κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου και εκτάσεις γης εντός σχεδίου.

Συγκεκριμένα, μπορούν να προσθέσουν ακίνητα ή να διαγράψουν αυτά που δεν τους ανήκαν 1η Ιανουαρίου 2008, να αλλάξουν στοιχεία ακινήτων, ακόμα κι αν αυτά είχαν εγγραφεί με νεότερες δηλώσεις από το 2006 έως το 2008 και όχι με την αρχική του 2005.

Να γνωρίζουν
Οι διορθώσεις στο Ε9 γίνονται στην ιστοσελίδα
www.e-9.gr και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται να συμπληρωθούν:

Ο ΑΦΜ του υπόχρεου.

Ο ειδικός κωδικός που αναγράφεται στην ειδοποίηση.

Ο αριθμός ειδοποίησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008 (αναγράφεται στο πάνω μέρος του εκκαθαριστικού) ή προγενέστερου (μέχρι το 2005) εάν δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα για το 2008.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εκκαθαριστικό θα χρειαστεί ο αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου που έχει δηλωθεί στο μητρώο του Taxis. Τα σχετικά στοιχεία θα πρέπει να εισαχθούν χωρίς κενά και με ελληνικούς χαρακτήρες.

2. Επιτρέπονται διορθώσεις στα στοιχεία της συζύγου ή των προστατευόμενων τέκνων στα πεδία που έχουν σημειωθεί από την εφαρμογή ως λανθασμένα και εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα. Τα υπόλοιπα στοιχεία δεν μεταβάλλονται.

3.Κτίσματα και οικόπεδα. Οι εγγραφές που απαιτούν διόρθωση σημειώνονται με το σύμβολο (!). Η διόρθωση είναι δυνατή ακόμη και για εγγραφές που δεν έχουν σημειωθεί ως λανθασμένες.

Για την προσθήκη ενός καινούργιου κτίσματος ή οικοπέδου χρησιμοποιείται η οθόνη εισαγωγής η οποία εμφανίζεται με την επιλογή «Προσθήκη».

Για τη διαγραφή των στοιχείων μιας συγκεκριμένη εγγραφής χρησιμοποιείται το σύμβολο x .

4.Για τη διόρθωση των οδών που περικλείουν ένα οικοδομικό τετράγωνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα εντοπισμού με τη βοήθεια χάρτη.

5.Μόνο όταν διορθωθούν όλα τα λάθη μπορεί να γίνει οριστική υποβολή της δήλωσης.

6.Η επιλογή της οριστικής υποβολής είναι δυνατή μόνο όταν διορθωθούν όλα τα λάθη της δήλωσης.

Απορίες & λύσεις

Το διαμέρισμά μου κατασκευάστηκε το 1998. Στο συμβόλαιο και το σχέδιο του σπιτιού δεν αναφέρεται και ούτε διαγράφεται ημιυπαίθριος χώρος. Με ποιο τρόπο μπορώ να μάθω εάν υπάρχει ημιυπαίθριος χώρος και πώς θα δηλωθεί εφ΄όσον δεν αναφέρεται;

Αφού δεν αναφέρεται στο συμβόλαιο και δεν διαγράφεται στο σχέδιο τότε το διαμέρισμά δεν έχει ημιυπαίθριο χώρο.

Με ποια δικαιολογητικά μπορώ να πάρω Αριθμό Φορολογικού Μητρώου;

Για την απόδοση Α.Φ.Μ. τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. το έντυπο M1 «Δήλωση απόδοσης Α.Φ.Μ./Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» επιδεικνύοντας την ταυτότητά τους, ενώ τα αλλοδαπά πρόσωπα το διαβατήριό τους και την άδεια διαμονή τους, εφόσον πρόκειται για υπηκόους τρίτων χωρών. Αρμόδια Δ.Ο.Υ απόδοσης Α.Φ.Μ. για τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες είναι η Δ.Ο.Υ. της κατοικίας τους.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό, για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα που λαμβάνει ο οφειλέτης από ένα ή περισσότερους φορείς υπερβαίνει συνολικά το ποσόν των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό του να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη μπορούν να περιοριστούν μετά από αιτιολογημένη απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. που την επέβαλε.

Είμαι πολύτεκνος και σκοπεύω να αγοράσω αυτοκίνητο. Εχω απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης;

Οι πολύτεκνοι γονείς που έχουν 4 τουλάχιστον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά, μπορούν να παραλάβουν επιβατηγό αυτοκίνητο μέχρι 2.000 κυβικά εκατοστά με απαλλαγή από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης. Για αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης.

Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο πρέπει να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Το αυτοκίνητο αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για προσωπική και οικογενειακή χρήση των πολύτεκνων γονέων. Η απαλλαγή χορηγείται για δεύτερη και τελευταία φορά, μετά την πάροδο 5 ετών από την ημερομηνία χρήσης του δικαιώματος αυτού, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι γονείς έχουν τουλάχιστον 4 ανήλικα παιδιά.

Της Μαρίας Βουργάνα

Πηγή: www.imerisia.gr