Επικαιρότητα BEA 31/10-2/11/2009

Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου του ΒΕΑ, τηλ: 210 3637850, 210 3680761, 210 3680888).

– Με επιστολή στον Κοινοτικό Επίτροπο, ο ΥΠ.ΟΙΚ δεσμεύεται για μεγαλύτερη διαφάνεια στα στοιχεία που στέλνονται στις Βρυξέλλες και ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ δίνει εξηγήσεις πως προέκυψαν οι αποκλίσεις στα έσοδα και δαπάνες.

  • – Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το μήνα Σεπτ. 09 παρουσίασε νέα αύξηση. Συνολικά το 9μηνο ξεπέρασε τα 23 δισ. €. Ενώ το ταμειακό έλλειμμα ξεπέρασε τα 31 δισ. €.

  • – Η κατάθεση πινάκων προσωπικού και ωρών εργασίας εταιρειών γίνεται από 15/9-15/11/09 στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης όλης της χώρας.

  • – Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών εξακολουθεί να επιβραδύνεται με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και τον Αύγ. 09 η μείωση των Λιανικών Πωλήσεων. Αυξήσεις παρουσιάζονται στις πωλήσεις καταστημάτων τροφίμων +0,1%, τροφίμων ποτών καπνού +2,1%, φαρμακευτικών/καλλυντικών +7,7%, ένδυσης/υπόδησης +21%.

Αντίθετα μειώσεις παρουσιάζουν οι πωλήσεις πολυκαταστημάτων -11,2%, καυσίμων/λιπαντικών αυτ/των -6,9%, επίπλων/ηλεκτρ. ειδών/ειδών οικ. εξοπλισμού  -7,2%, βιβλίων /χαρτικών/λοιπών ειδών -24,9% (στοιχεία ΕΣΥΕ).

  • – Ο Γεν. Δείκτης Τιμών παραγωγού τον Σεπτ.09 έναντι Σεπτ.08 παρουσίασε μείωση της τάξης -7,7%, έναντι αύξησης 10,9% και 5,1% που έδειχνε αντίστοιχα Σεπτ.08/Σεπτ.07 και Σεπτ.07/Σεπτ.06.

  • – Διακόπτεται κάθε ενέργεια για την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων μετά από εγκύκλιο της Υπ. Περιβ. Ενέργ. & Κλιματ. Αλλαγής και μετά την εξάμηνη αναστολή της νομοθετικής ρύθμισης που ανακοίνωσε η Υπουργός.

  • – Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά εορτή για την ανακύκλωση 2-14/11/09 στην Πλατεία Συντάγματος. Οι διοργανωτές θα δώσουν έπαθλα σε σχολικά τμήματα με την μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανακύκλωση συσκευασιών.

  • – Με αγορανομική διάταξη (για 4η φορά) ορίζεται νέα προθεσμία έως 31/12/09 αντί 31-10-09 προκειμένου να διευκολυνθεί η απορρόφηση γαλακτοκομικών, επί της συσκευασίας των οποίων δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης πρώτης ύλης. Από κει και πέρα η αναγραφή της χώρας προέλευσης Α΄ ύλης γάλακτος θα είναι υποχρεωτικό να φαίνεται στις συσκευασίες.

  • – Την Πέμπτη, το Υπ. Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2010 και εντός της προσεχούς εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή. Αναμένονται οδυνηρές εκπλήξεις κυρίως μέσω αύξησης ΕΦΚ στα καύσιμα -ποτά-τσιγάρα ενώ ανοικτό φαίνεται και το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς σε κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

  • – Το Οικ. Επιτελείο εξετάζει αυστηρότερα κριτήρια πόθεν έσχες για απόκτηση περιουσίας στο πλαίσιο κινήσεων περιορισμού της φοροδιαφυγής -στη κατεύθυνση αυτή μελετάται και η θέσπιση ειδικής δήλωσης που θα συνυποβάλλεται με την δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία θα περιγράφονται όλες οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση που επήλθαν (αγοραπωλησίες ακινήτων, αυτ/των, μετόχων, επιχειρήσεων κ.λπ). Παράλληλα εξετάζονται οι δυνατότητες να κλείσουν τα όποια παράθυρα υπάρχουν μέσω offshore εταιρειών και αφορούν χορήγηση δανείων-που μπορούν να κρύψουν δαπάνες (π.χ αλλαγή τρόπου αναγνώρισης μειωτικών στοιχείων ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων) κ.λ.π.

  • – Την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων ετών καταγράφουν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και οι άμεσες επενδύσεις της Ελλάδος στη Βουλγαρία το α΄ εξάμηνο 2009. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μειώθηκε κατά 23,6% α΄ εξάμηνο 09/α΄ εξάμ. 08.

  • – Ο Διοικητής της Τ.Ε επανέρχεται με πρόταση για την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική προτείνοντας ως ενδεδειγμένη πολιτική, μέτρα μείωσης ελλείμματος, που θα περιλαμβάνουν κατά τα 2/3 περιορισμό δαπανών και κατά το 1/3 μέτρα αύξησης εσόδων.

Πηγή: BEA