Επικαιρότητα ΒΕΑ 21/1/2010

 

  • – Βάσει ταμειακών στοιχείων της Τ.Ε το έλλειμμα του 2009 έκλεισε στο 12,8% του ΑΕΠ ήτοι 30,8 δις € έναντι 7,2% του ΑΕΠ ή 17,1 δις το 2008. Η απόκλιση κατά 1/10 οφείλεται σε διαφορετική μέθοδο υπολογισμού.

  • – Ο Υπ. Εργ. κ. Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέου πόρου για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος (ενημερώνοντας τη Βουλή). Άφησε ανοικτό όμως το θέμα εάν θα πρόκειται περί εισφοράς ή εάν θα επιβληθεί νέος φόρος.

  • – Ο ΥΠΟΙΚ. δήλωσε χθες ότι τον επόμενο μήνα θα κυρωθούν με Νόμο και θα ισχύσουν αναδρομικά από 1-1-2010 πάγωμα μισθών δημοσίου πάνω από 2000€ και έμμεση μείωση μέσω άρσης ειδικών καθεστώτων φορολόγησης και περικοπής του 10% στα επιδόματα του δημοσίου. Για τα επιπλέον μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων από το ΠΣΑ δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο ΥΠΟΙΚ, απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο αύξησης συντελεστών ΦΠΑ.

Τα μέτρα του νέου φορολ. νομοσχεδίου θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1-1-2010.

  • – Άλλες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν ήταν
  • η ίδρυση Σώματος Ελέγχου του Προϋπολογισμού, που θα ελέγχει τα στοιχεία που παρέχει το Γ.Λ.Κ
  • θέσπιση δημοσιονομικών κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος
  • θέσπιση σχεδίου δράσης για την πιστοποίηση διαδικασιών συγκέντρωσης στοιχείων του ΓΛΚ και διαβίβασής τους στα αρμόδια όργανα.

  • – Το εμπόριο για πρώτη φορά καταγράφει μείωση της απασχόλησης. Το Γ' τριμ. 2009/Γ τριμ. 2008 -2,8%. Αν και έχει πληγεί λιγότερο από άλλους τομείς, η τάση προκαλεί ανησυχία σχολιάζει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

  • – Ο ΟΤΕ αρνείται ότι οφείλει στο Ταμείο εργαζομένων ΙΚΑ, με ανακοίνωση του.

  • – Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε περάσει νόμο για φορολόγηση με 10% των κερδών των τυχερών παιγνιδιών. Το ΠΑΣΟΚ ανέστειλε τον νόμο και προετοιμάζει νέα ρύθμιση για ένα ελάχιστο αφορολόγητο.

  • – Καμία παρέμβαση δεν θα γίνει στις καμένες περιοχές μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Θα υπάρξει και συνολική πρόταση για τη δασική νομοθεσία και θα ολοκληρωθεί η κωδικοποίησή της.

  • – 6 από τις 10 Ευρωπαϊκές πόλεις με πρόβλημα ρύπανσης στον αέρα είναι ελληνικές (Αθήνα, Θεσ/νικη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος).

  • – Καταργούνται τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση και εθελούσια έξοδο

Την κατάργηση κάθε κινήτρου για πρόωρη συνταξιοδότηση ή εθελούσια έξοδο προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Όχι μόνο για τώρα, αλλά και για το μέλλον θα πρέπει να απορρίψουμε κάθε τέτοιο εγκληματικό μέτρο που έχει δημιουργήσει τρομακτικό πρόβλημα στο ασφαλιστικό μας σύστημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι μπαίνει τέλος και στο καθεστώς 48χρονων συνταξιούχων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «αν τίθεται θέμα υγείας υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που θα μπορούν να αξιοποιηθούν».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε ότι «το μόνο διαπραγματεύσιμο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το μεταβατικό στάδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας». (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη).

  • – Στα 4,7 δισ. ευρώ η εισφοροκλοπή με «πρωταθλητή» το Κράτος

Την 1η Φεβρουαρίου ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Μία εβδομάδα νωρίτερα θα ξεκινήσει και η σχετική ενημερωτική καμπάνια με σύνθημα «Το νόμιμο συμφέρει».

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί προτάσεως νόμου του ΚΚΕ για τη διασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «η εισφοροκλοπή φθάνει τα 4,7 δισ. και αφορά 239.000 επιχειρήσεις- οφειλέτες, με μεγαλύτερο οφειλέτη την κρατική Ολυμπιακή με 600 εκατ. ευρώ. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη).

  • – Αποκλείει ο Γ.Παπακωνσταντίνου το ενδέχομενο αύξησης ΦΠΑ και νέων φόρων

Διέψευσε τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ ή οποιαδήποτε νέα έκτακτη φορολόγηση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.  Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης λαϊκού ομολόγου, ενώ επισήμανε ότι θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου όλα τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε καθοριστικό μήνα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας τον Ιούνιο, οπότε η Κομισιόν θα εξετάσει επισήμως την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επανέλαβε ότι προωθείται σχέδιο νόμου για τη δημιουργία ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής.  (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη).

  • – Δίκαιες οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή, λέει ο ΣΕΒ

Την πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού με εφάπαξ ποσό φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά οι εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το 2010. Ωστόσο ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ εντοπίζουν τεχνικές και νομικές δυσκολίες στην εφαρμογή της παραπάνω προτάσεις. Στόχος όλων των πλευρών, που έσπευσαν να πουν ότι η πρώτη συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, είναι η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.  Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου. 

Στο τραπέζι του διαλόγου συζητήθηκαν ακόμη:

  • Η χορήγηση αύξησης στο ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή 2% για τα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια έως και 2.000 ευρώ, ενώ από εκεί και πέρα η αύξηση δεν αποκλείεται να είναι εξαιρετικά περιορισμένη, αν όχι μηδενική.
  • Το ουσιαστικό «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Ένα ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της εργοδοτικής πλευράς, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης επιδιώκει τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
  • Η αναδρομικότητα της νέας, ετήσιας σύμβασης εργασίας. Δηλαδή το αν θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του τρέχοντος έτους ή μόλις για ένα εξάμηνο. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη).

Πηγή: ΒΕΑ