Επικαιρότητα ΒΕΑ 17-12-2010

 

  • – Η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την καταγραφή της αξιοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας έως τον Ιούνιο 2011 τη δημιουργία Γεν. Γραμματείας και τη σύσταση Α.Ε Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Επιλέχθησαν 15 δημόσιες περιουσίες που προωθούνται άμεσα για αξιοποίηση.

  • – Η αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Νοεμ. 2010 έφθασε στα 175,05 εκ €. Το ενδεκάμηνο Ιαν.-Νοεμβ. 2010 1,65 δις € έναντι 2,84 δις € το ενδεκάμηνο 2009.

  • – Έως τέλος Ιαν. θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν κέρδη άνω των 100.000€ την έκτακτη εισφορά (πρώτη δόση) οικον. έτους 2010 χρήσης 2009.

  • – Πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδος από τη Moody's με την αιτιολογία ότι η χώρα μπορεί να μη καταφέρει σταθεροποίηση χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, δεδομένης της πρόσφατης αναθεώρησης των στοιχείων χρέους, την «τρύπα» εσόδων, τις συνθήκες συνέχισης στήριξης προς την Ελλάδα, εάν η χώρα παραμείνει εκτός των αγορών.

Ωστόσο αναγνωρίζει τη μεγάλη πρόοδο.

  • – Χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε απόφαση αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της, ώστε να μπορέσει να συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα προβληματικών χωρών (αφού η Γερμανία απέρριψε αίτημα τροποποίησης του καταστατικού του Προσωρινού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έτσι ώστε αυτός να μπορεί να αγοράζει και κρατικά ομόλογα εκτός δανείων. Σήμερα διαθέτει εγγυήσεις ύψους 750 δις €).

Η Μέρκελ αρνείται έκδοση ευρωομολόγου για να μη οδηγηθεί η Γερμανία σε αύξηση επιτοκίου δανεισμού, ωστόσο λόγω επιμονής πολλών χωρών το θέμα παραμένει στο τραπέζι.

Σήμερα αναμένεται ο Μηχανισμός Στήριξης που θα λειτουργήσει από Ιουν. 2013, αφού τροποποιηθεί ενδιάμεσα και η Συνθήκη της Λισσαβόνας.

  • – Μεγάλη η πτώση των επενδύσεων στη Βιομηχανία (-9,2%) (έρευνα ΙΟΒΕ).

Αιτίες η οικον. κρίση και η στενότητα κεφαλαίων και οι προβλέψεις του 2011 που δίνουν μείωση επενδύσεων έναντι του 2010 (-9,8%) ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, της παρατεταμένης ύφεσης σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα ως προς το κυοφορούμενο επί μακρόν νομικό πλαίσιο για τις επενδύσεις αλλά και την οριακή πιστωτική επέκταση στα τέλη του 2010.

  • – Απρόθυμες οι Τράπεζες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαδικασίας του Ν3869/2010, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τη ρύθμιση των χρεών τους. Οι μεγάλες τράπεζες δεν απαντούν στις αιτήσεις των οφειλετών, ενώ κάποιες άλλες, προτείνουν υψηλές δόσεις, ή αιώνια εξυπηρέτηση χρέους. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει υποβάλλει σχέδια διευθέτησης από 1155 οφειλέτες. Ο τραπεζικός διαμεσολαβητής 670, η ΕΚΠΟΙΖΩ 502. Εκατοντάδες ή και χιλιάδες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τις λοιπές ενώσεις καταναλωτών και δικηγόρους. Από τις 3888 αιτήσεις του Συνηγόρου Καταναλωτή απαντήθηκαν 123 με μόλις 5 θετικές απαντήσεις. Τόση ιστορία για το τίποτα.

  • – Ο ΥΠΑΑΝ είχε συνάντηση με εκπροσώπους 36 επιχειρήσεων και ανακοινώνει μείωση τιμών σε 661 κωδικούς προϊόντων που κυμαίνονται από 0,71% έως 37,9% και θα ισχύσουν το 2011 και εντός του Ιαν.

Παράλληλα απέσπασε δέσμευση λιανεμπορικών επιχειρήσεων για απορρόφηση της αύξησης ΦΠΑ 11-13%. Είναι το πρώτο μέρος του κινήματος αλληλεγγύης για να στηρίξουμε τον πολίτη είπε ο ΥΠΑΑΝ.

Οι 31 εταιρείες που ανταποκρίθηκαν είναι 3 ΑΛΦΑ, 3E, Misco, Creta Farm, Kraft, Γιώτης, Καραμολέγκος, Μέλισσα, Νίκας, Όλυμπος …. κ.λπ.

  • – Έως 28/12 έχουν προθεσμία περαίωσης οι επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης ΠΟΛ 1180/13-11-2010.

  • – 2ο Επιχειρηματικό Forum Ελληνικών και Τουρκικών επιχειρήσεων 14-15/1/2011 στην Κομοτηνή (κλάδων τουρισμού, τροφίμων, επίπλων, δομικών, μεταφορών, υπηρεσιών, αγροτικών προϊόντων).

Διοργανωτές η ΚΕΕΕ και η Ένωση Τουρκικών Επιμελητηρίων κ.λπ.

  • – Η ταλαιπωρία των επιβατών συνεχίζεται. Σήμερα από 11-16.00 κινητοποιούνται Τρόλεϊ, Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ. 12.00-16.00 ο Προαστιακός.

Πηγή: ΒΕΑ