Επικαιρότητα BEA 23-5-2012

                                          

                                                                                  Αθήνα  23-5-2012

Επικαιρότητα

– «Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνώνεται μέχρι τα μέσα του 2013, κυρίως λόγω της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής» τονίζουν οι αναλυτές του ΟΟΣΑ και επισημαίνουν ότι η  ύφεση θα αγγίξει το 5,3% φέτος και 1,3% το πρώτο εξάμηνο του 2013. .

-Στα 495 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η υστέρηση στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 4μηνο έφτασε στα 9,14 δισ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει ήδη το 60% του ελλείμματος που προβλέπεται για ολόκληρο το 2012 (14,1 δισ. ευρώ).

-Στο τέλος του δείπνου και σε επίπεδο «27» και όχι «16» της ευρωζώνης θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας κατά τη σημερινή άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που είναι αφιερωμένη στο συνδυασμό δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης.

-Με στόχο να υπάρξει ευρωπαϊκή δέσμευση για πακέτο ανάπτυξης στην Ελλάδα θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παν. Πικραμμένος, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στο συμβούλιο κορυφής.

-«Έτοιμο» να ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως διευκρίνισε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ σε χθεσινές δηλώσεις της στο Λονδίνο.

-Οι Έλληνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν το δύσκολο πρόγραμμα λιτότητας αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με την έξοδο από την ευρωζώνη, προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal ενώ σημείωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστούν οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας.

-Το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό εκτίμησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μπιλ Κλίντον κατά τη συνάντησή τους στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο της Google στο Λονδίνο.

-Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να διατεθούν -επιτέλους- στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες τα 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία επικαλούνται τραπεζικές πηγές, οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν την Παρασκευή τα "αργοπορημένα" κεφάλαια διάσωσης, που θα αποκαταστήσουν τη φερεγγυότητά τους και θα τους επιτρέψουν να αντλήσουν την πολυπόθητη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

-Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και κάλεσε την Αθήνα να συνεργαστεί με την Ευρώπη για να απομακρύνει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

-Η έκδοση ευρωομολόγων δεν αποτελεί λύση για την παρούσα φάση, αλλά για αργότερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί. Ανέφερε πάντως πως είμαστε «πολύ κοντά στην έκδοση ομολόγων έργων». Σταθερό «όχι» Βερολίνου στα ευρωομόλογα.

-Πρόσκληση στους εν δυνάμει επισκέπτες από το εξωτερικό απηύθυνε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αποστέλλοντας δελτίο Τύπου σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ στα οποία επισημαίνει ότι «τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνει διακοπές κάποιος στην Ελλάδα».

-Το «πράσινο φως» έλαβε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης από τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθεια για την υπογραφή μορατόριουμ όσον αφορά το «πάγωμα» της ισχύος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων. Συγκεκριμένα ο κ. Πικραμμένος ξεκαθάρισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για τη μεταβολή του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος, ωστόσο απηύθυνε έκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να βρουν λύσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν θα δυναμιτίζουν το κλίμα στην τόσο δύσκολη περίοδο που ζούμε.

-Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας όπως και του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς προκάλεσε δήλωση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την οποία θεωρήθηκε ότι προσέβαλε το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

-Σε οποιαδήποτε άλλη εφορία θα μπορούν οι φορολογούμενοι να θεωρούν βιβλία και στοιχεία σε περίπτωση που η ΔΟΥ στην οποία ανήκουν δεν λειτουργεί για λόγους ανωτέρας βίας. Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ.1122/15.5.2012).

-Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αποδείξεις για δαπάνες αγορών στην εφορία ακόμα και εάν το εισόδημα του 2011 είναι χαμηλότερο και από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.  Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1125/21.5.2012.

-Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των φαρμακοποιών οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων. Σε άρση της πίστωσης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προχωρούν από αύριο.

Πηγή: BEA