Αθήνα 8-10.9.2012
Επικαιρότητα
- – Παρά το γεγονός ότι από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρξαν αποφάσεις, οι διαβουλεύσεις για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς στόχος της Κυβέρνησης είναι τα μέτρα προωθηθούν ταχύτατα στη Βουλή και να ψηφιστούν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας – με πιθανότερη ημερομηνία την 20ή Σεπτεμβρίου.
- – Με δύο λίστες εμφανίστηκε στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα η τρόικα: στη μία περιλαμβάνονταν τα μέτρα που δέχεται, δηλαδή τις περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και στη δεύτερη τα μέτρα για τα οποία ζητά διευκρινίσεις, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο ήταν στη «μαύρη λίστα». Ενδεικτικά, η τρόικα απέρριψε το δημοσιονομικό όφελος που θα έχει η διοικητική μεταρρύθμιση αν δεν συνοδεύεται από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ χαρακτήρισε πολύ ακριβό το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα.
– Στον «αέρα» βρίσκεται το πακέτο των μέτρων, καθώς η τρόικα απέρριψε «αόριστα» μέτρα μείωσης των δαπανών από τη σχετική λίστα που παρουσιάστηκε, εστιάζοντας την προσοχή της σε μέτρα μείωσης της μισθολογικής και συνταξιοδοτικής δαπάνης, καθώς και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ύψους 3 δισ. ευρώ.
– Νέα συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη στις 19.30 οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς στην χθεσινή σύσκεψη τα μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ δεν εξειδικεύτηκαν.
– Σε νέα διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οδηγεί η αδυναμία καταβολής των φόρων από μια μεγάλη μερίδα πολιτών. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, στις 31 Αυγούστου, οπότε και έληξε η προθεσμία για την καταβολή της 1ης από τις 7 δόσεις του φόρου εισοδήματος, περίπου 460.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν μόνον ένα μικρό ποσό έναντι της δόσης και δέχθηκαν το υπόλοιπο μέρος της δόσης να καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος.
– Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που «κλειδώνει» τον καθορισμό -διά νόμου, ύστερα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων- των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ ανακοινώνει ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης αύριο Τρίτη στους επικεφαλής της τρόικας. Την απόφαση για τη νομοθέτηση της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης έλαβε η ηγεσία του υπουργείου μετά την άρνηση της ΓΣΕΕ να συμμετάσχει στο διάλογο για το νέο μηχανισμό καθορισμού των κατώτατων ορίων και σταθμίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η διατήρηση της εκκρεμότητας.
– Σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, εισοδηματιών και συνολικά των 8,5 εκατ. φορολογούμενων θα μπορούν να προχωρούν στο εξής οι φοροελεγκτές.
– Ιδιαίτερα επικίνδυνη αλλά και άκρως καθοριστική αναμένεται αυτή η εβδομάδα για το μέλλον της Ευρωζώνης, με σημαντικούς καταλύτες την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, τις Ολλανδικές εκλογές, την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και τα λεπτομερή σχέδια της Κομισιόν για τραπεζική ένωση.\
– Την εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν θα πιέσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά ότι θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της για την εξυπηρέτηση του χρέους της με αντάλλαγμα σκληρή δημοσιονομική πολιτική, εξέφρασε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.
– Η έκθεση της τρόικας θα περιγράφει βήματα προόδου και θα επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, προβλέπει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, διευκρινίζει ωστόσο ότι «δεν θα είναι ευφορική».
– Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ έχει καταλήξει στη θέση πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και αναζητά τρόπους για το πετύχει, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού der Spiegel.
– Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε χθες ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ που είναι υπερχρεωμένες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που υποσχέθηκαν, παρά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την ΕΚΤ μιας σειράς μέτρων υπέρ τους.
– Πτώση 6,3% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε σταθερές τιμές 2005, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Η πρώτη εκτίμηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έκανε λόγο για ύφεση 6,2%.
– Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς με βάση, όπως ο ίδιος υποστήριξε, «τις δυνατότητες εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος του έτους».
– Οροφές και προϋποθέσεις στις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές των τραπεζών και εταιρειών επενδυτικών υπηρεσιών θέτει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα σχετικά με την πολιτική αποδοχών που εφαρμόζουν στα διευθυντικά τους στελέχη.
– Σε απεργιακές κινητοποιήσεις, εν μέσω εξεταστικής περιόδου, προχωρούν από σήμερα πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ, αντιδρώντας στα σχέδια περικοπών των αποδοχών τους.
– Σε κλίμα αναβρασμού αρχίζει αύριο, Τρίτη, η νέα σχολικά χρονιά λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προγραμματίσει για την επομένη του αγιασμού δάσκαλοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτές και της στάσης εργασίας των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης.
– Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν οι αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά από την οξεία κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση.
Πηγή: ΒΕΑ