ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 21-11-2013

Με πρωτογενές πλεόνασμα, τουλάχιστον στο 0,4% του ΑΕΠ ή περί τα 730 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται να διαμορφωθεί τελικά σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, θα κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός, το οποίο θα αποτυπώνεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.


Σημαντική αύξηση, κατά 18,4 δισ. ευρώ, κατέγραψε το δημόσιο χρέος στο γ' τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2012 και ανήλθε σε 321,9 δισ. ευρώ, από 303,5 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο του 2012. Ιδιαίτερα πιεστικές είναι οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων, καθώς το προσεχές δωδεκάμηνο φτάνουν στο ποσό των 38,7 δισ. ευρώ.


Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια δύσκολη συμφωνία έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου με την τρόικα, για όλα τα ανοικτά ζητήματα (δημοσιονομικό κενό του 2014, προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ), ενδεχόμενο για το οποίο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έδινε χθες πιθανότητες 60% να προκύψει.


Μικρά βήματα προόδου έγιναν και στο θέμα των πλειστηριασμών και των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δύο πλευρές επέμειναν η κάθε μία στη δική της θέση για το ζήτημα των πλειστηριασμών.


Δραματικές είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όπως αποδεικνύεται και από την έρευνα της ολλανδικής εταιρείας Trendbox. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 1 στους 3 Έλληνες παίρνει δανεικά για να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Παράλληλα, άνω από το 40% των Ελλήνων σκέφτεται σοβαρά να μεταναστεύσει.


Σε «ξαφνικό θάνατο» τύπου ΕΡΤ αναμένεται να οδηγηθούν μικροί, μεσαίοι και ζημιογόνοι Οργανισμοί του Δημοσίου μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους της τρόικας.


Σειρά αποφάσεων αναμένονται το προσεχές διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών για την εγκατάσταση του συστήματος των εισροών – εκροών των καυσίμων σε όλα τα στάδια της διακίνησης και όχι μόνο στα βενζινάδικα.


Ξεπέρασαν τις 110.000 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των ανέργων που διεκδικούν την 5μηνη απασχόλησή τους σε 27.948 θέσεις οι οποίες θα "ανοίξουν" σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, δικαστήρια, ΚΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ιερές μητροπόλεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.


Μέσω των ΕΛΤΑ, με βάση σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει και φέτος η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ΙΧ και ΔΧ.


Με τα εισπρακτικά μόνο μέτρα, που αφορούν στην εντατικοποίηση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων και τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.


Με την πληρωμή έξτρα φόρου 22% απειλούνται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν θα καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους να συλλέξουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Φέτος το μέτρο των αποδείξεων είναι αυστηρότερο και κρύβει «παγίδες» που μπορούν να οδηγήσουν στην πληρωμή περισσότερων φόρων.