-«Βόμβα» στα θεμέλια του προϋπολογισμού και γενικά της οικονομίας αποτελούν δέκα από τις τριάντα προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά μέτρων τα οποία ελήφθησαν την τελευταία τετραετία και περιμένουν τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων. Το κόστος των δέκα αυτών προσφυγών υπολογίζεται, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», ότι αγγίζει συνολικά το ποσό των 20 δις ευρώ!
–H άμεση επικαιροποίηση της λίστας με τα τέλη – φόρους υπέρ τρίτων συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών πόρων και η κατάργηση όσων εξ αυτών χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις ταμείων από 1ης Ιανουαρίου 2015 αποτελούν δύο από τα δώδεκα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου (1 δισ. ευρώ έκαστη). Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση η «μαύρη τρύπα» που θα προκύψει για το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 1,6 δισ. ευρώ.
–Παράταση δύο εβδομάδων στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έδωσε τελικά χθες το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι η προθεσμία η οποία έληγε κανονικά τη Δευτέρα 30 Ιουνίου παρατείνεται μέχρι και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου ανεξαρτήτως του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.
-Έκρηξη των φορολογικών επιβαρύνσεων σε δυσθεώρητα ύψη για τους μισθωτούς αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα χρόνια των Μνημονίων αποκαλύπτουν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τα μέσα ετήσια εισοδήματα και τους αναλογούντες φόρους σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της κίνησης «Έλληνες φορολογούμενοι». Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, την τριετία 2011-2013 η μέση φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών διαμορφώθηκε στο 13,9% του ετήσιου εισοδήματος όταν τη δεκαετία 2001-2010 ήταν 10,4%.
–Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για το κοινωνικό μέρισμα. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν αλλά και εκείνες που θα υποβληθούν έως σήμερα, θα εξεταστούν με βάση τα νέα εισοδηματικά όρια (εισόδημα αναφοράς τις 7.050 ευρώ αντί για τις 6.000 ευρώ) και τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται εφέτος (εισοδήματα 2013).
–Οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα, σύμφωνα με υπουργική απόφαση.
–Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προχωρά από σήμερα η ΑΔΕΔΥ ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο και την κατάργηση των μέτρων της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν με καταλήψεις των γραφείων διοίκησης και προσωπικού στις υπηρεσίες και τους χώρους εργασίας, ενώ στις 3.00 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια των εργαζομένων του Δημοσίου σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
–Σύνταξη online και με ταχύτερους χρόνους απονομής υπόσχεται το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα από αύριο καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή για αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ, η οποία είναι ένα από τα βήματα που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Εργασίας για την ενοποίηση των ταμείων.
-Αύριο, Τρίτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιουλίου του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε 703.269 συνταξιούχους του Οργανισμού.