BEA NEWSLETTER – 10.3.2016

Επικαιρότητα 10/03/16

Την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, με γενναίες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ζήτησαν οι επικεφαλής των δανειστών από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο κατά την διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνάντησης τους, κάνοντας σαφής τις προθέσεις τους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δυο πλευρές διαφωνούν σε όλες τις δομικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, ζητώντας μεγαλύτερη σύνδεση παροχών και εισφορών μέσω της εφαρμογής μικρότερων ποσοστών αναπλήρωσης, χαμηλότερη εθνική σύνταξη από τα 384 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης, κατάργηση όλων των βελτιωτικών παρεμβάσεων για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους.
Ακόμη οι δανειστές ζητούν διευκρινήσεις για τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Εργασίας στην προσπάθεια επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τα εισοδήματα των συνταξιούχων πριν από το 2002.

Με αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17.30 η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Αργότερα, στις 19.30, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης προβλέπει συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

Στο 24% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο από 25,9% τον Δεκέμβριο 2014 και έναντι του αναθεωρηµένου προς τα κάτω επιπέδου 24,4% τον Νοέμβριο 2015. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.149.716 άτοµα και μειώθηκαν κατά 86.854 άτοµα σε σχέση µε τον Δεκέµβριο του 2014 (µείωση 7%) και κατά 19.365 άτοµα σε σχέση µε τον Νοέµβριο του 2015 (µείωση 1,7%).

-«Ραβασάκια» σε περίπου 700.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών. Με την επιστολή που θα λάβουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στο γραμματοκιβώτιο τους οι κάτοχοι οχημάτων που δεν είναι ασφαλισμένα θα έχουν περιθώριο δεκαπέντε ημερών για να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο καταβάλλοντας εκτός από το ασφάλιστρο που αναλογεί στο όχημά τους και ειδικό πρόστιμο 250 ευρώ. Για όσους αγνοήσουν την επιστολή – ειδοποιητήριο, η υπόθεση θα παραπέμπεται στην ελληνική Αστυνομία.

-Οι αυξημένες εισπράξεις από τον φόρο περιουσίας (12%), τον ΕΝΦΙΑ (10,8%) και τον ΦΠΑ εγχώριων προϊόντων (6,7%) τόνωσαν τα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου τα οποία εμφανίζονται αυξημένα κατά 145,89 εκατ. ευρώ ή 4,32%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015.

Με μέσο μεικτό μισθό 429,72 ευρώ απασχολούνταν τον περασμένο Ιούλιο 506.026 εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ στα 1.181,43 ευρώ ήταν ο μέσος μεικτός μισθός άλλων 1.426.825 εργαζομένων που είχαν πλήρη απασχόληση. Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία του ΙΚΑ, σε διάστημα ενός χρόνου ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 4,70% και στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 14,71%.

Ενδιαφέρον για την επανέναρξη χρηματοδοτήσεων ενεργειακών επενδύσεων, τόσο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όσο και σε άλλους, εξέφρασαν στελέχη του τραπεζικού Ομίλου UniCredit Bank AG που συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.