Επικαιρότητα 19/07/16
-«Πάγο» στις συζητήσεις για αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, έβαλε χθες ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, αφού κατέστησε σαφές ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, τα μέτρα για το χρέος και οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρότεινε ως φίλος, στην Αθήνα, να μην ανοίξει τώρα θέμα πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί.
–Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προέβλεψε ότι το 2017 η ανάπτυξη μπορεί να φτάσει το 2,5% και στο 3% ένα χρόνο μετά. Η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει στο 1,6% του χρόνου και 1,9% το 2018, ενώ προέβλεψε και σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο 21,4% σε δύο χρόνια από σήμερα.
–Ανάσα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις έρχεται με τη χαλάρωση των capital controls, που είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο Γιάννης Στουρνάρας από τη Βουλή. Χθες, οι Θεσμοί έδωσαν το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, που ενδεχομένως να ισχύσουν τις επόμενες ημέρες προκαλώντας θετικό «σοκ» στην οικονομία. Ο διοικητής της ΤτΕ, έστειλε χθες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελικό σχετικό αίτημα και το «πακέτο» των μέτρων εγκρίθηκε από τους δανειστές.
–Στην online διασύνδεση του Μητρώου Φορολογούμενων με τα στοιχεία του Εθνικού Δημοτολογίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι η άμεση διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι για την οικογενειακή τους κατάσταση και τις συγγενικές τους σχέσεις, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις δηλώσεων ψευδών στοιχείων οικογενειακής κατάστασης που χρησιμοποιούνται για παράνομη είσπραξη συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων ή την παράνομη κατοχύρωση φορολογικών απαλλαγών.
–Η αυλαία της ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έπεσε χθες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι χθες το πρωί, είχαν υποβληθεί στο ΤΑΧΙSNET, 6.003.464 δηλώσεις.
Από αυτές, 5.949.884 εκκαθαρίστηκαν αυτόματα (αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή), ενώ οι υπόλοιπες 53.580 παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες ΔΥΟ, για έλεγχο δικαιολογητικών.
Από αυτούς, 2.246.109 φορολογούμενοι (ποσοστό 37,75% του συνόλου) έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα και καλούνται να πληρώσουν συνολικά περίπου 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους (φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.). Σε κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο επιπλέον φόρος προς καταβολή ύψους 1.561,90 ευρώ. Οι φόροι πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης λήγει στις 29 Ιουλίου, ενώ οι προθεσμίες για την εξόφληση των δύο άλλων δόσεων λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
–Ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την πώληση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, καθώς χθες, υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η υπουργική απόφαση, που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ).
–Προσωπική διαφορά που ξεπερνά και τα 720 ευρώ εντοπίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ανάμεσα σε παλιές και νέες συντάξεις. Σύμφωνα με τα παραδείγματα επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων που έχει επεξεργαστεί το ΕΝΔΙΣΥ, σημερινή σύνταξη 1.989 ευρώ (μεικτό ποσό) καταλήγει μετά τον επανυπολογισμό της στα 1.266 ευρώ. Μάλιστα το Δίκτυο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση του νέου ασφαλιστικού νόμου, αλλά και των εφαρμοστικών εγκυκλίων, σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.