ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΣΕΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε την Τρίτη 10/2/09 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΣΕΕ, με την Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ Δημήτρη Κοντό, Δημοσθένη Μαμμωνά και Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη, τους Διοικητές ΟΑΕΔ και ΟΑΕΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με την πολιτική ηγεσία για τα θέματα του Υπουργείου.
Ήδη σας έχουμε αποστείλει τις δηλώσεις που έγιναν στα ΜΜΕ, μετά το πέρας της συνάντησης.
ακολουθεί ενημέρωση για τα θέματα που συζητήθηκαν.

ΠΑΓΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΣΕΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

 Το εμπόριο ξεκάθαρα επιδιώκει την διατήρηση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων και προσεγγίζει το πρόβλημα με ιδιαίτερη προσοχή και κοινωνική ευαισθησία.

 Στο επίκεντρο της προσοχής του εμπορικού κόσμου, είναι  η εξεύρεση ουσιαστικών και ρεαλιστικών λύσεων, για την αντιμετώπιση της κρίσης, την θωράκιση της απασχόλησης και την αναχαίτιση της ανεργίας, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε στα ευρωπαϊκά μέτρα της «Ευέλικτης Εργασίας», την προσωρινής αργίας και των μαζικών απολύσεων.

 Το προεδρείο της ΕΣΕΕ στην συνάντησή του με την Υπουργό Απασχόλησης, πρότεινε ως έκτακτα μέτρα στήριξης της απασχόλησης τα παρακάτω:

1. Σε επιχειρήσεις που, αποδεδειγμένα είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις θέσεις εργασίας, να επιδοτούνται το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος, με την δέσμευση διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

2. Φοροελαφρύνσεις με την δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού στις επιχειρήσεις, αποκλειστικά για την απασχόληση, προστατεύοντας παλαιές και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας  και με την δέσμευση διατήρησης θέσεων από τις επιχειρήσεις για 2 χρόνια.


3. Την πλήρη αξιοποίηση των ενδοεπιχειρησιακών προγραμμάτων εκπαίδευσης, μετατρέποντας σε ελκυστική την κατάρτιση με τα αντίστοιχα επιδόματα στο προσωπικό των επιχειρήσεων.
4. Την δημιουργία ειδικών επιχειρησιακών προγραμμάτων στα πλαίσια της δράσης των ανθρώπινων πόρων, που σκοπό θα έχουν την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Τα πάγια αιτήματα που διατυπώθηκαν, για άλλη μια φορά, από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, ήταν τα ακόλουθα:

1. Αποποινικοποίηση και κατάργηση της προσωποκράτησης για καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

2. Σχέδιο εξομάλυνσης και άρσης ανισοτήτων στην απονομή συντάξεων από τον ΟΑΕΕ μεταξύ των πρώην ασφαλισμένων σε ΤΕΒΕ και ΤΑΕ.

3. Παροχή και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης (ιατροί, φάρμακα, νοσοκομείο κλπ) για ένα έτος μετά την τελευταία ημερομηνία καταβολής εισφορών, όπως ισχύει σε όλους τους λοιπούς φορείς.

4. Σταθερή χρηματοδότηση ΟΑΕΕ και μελέτη εισροών – εκροών (όχι αναλογιστική).

5. Διαδοχική ασφάλιση.

6. Βελτίωση υγειονομικής περίθαλψης.

7. Ταχεία απονομή σύνταξης.

8. Αναγνώριση της κατηγορίας των αυτοαπασχολούμενων και ένταξή τους σε επιδόματα και περισσότερα προγράμματα.

9. Επαναφορά εκπροσώπου της ΕΣΕΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ.

Τέλος, από πλευράς ΕΣΕΕ επισημάνθηκε  ότι το ελληνικό εμπόριο δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει την κρίση και την μείωση του τζίρου με αύξηση των απολύσεων.