Αυξανόμενη ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια, το επιτυχημένο παράδειγμα στη Ρουμανία

Αυξανόμενη ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια, το επιτυχημένο παράδειγμα στη Ρουμανία

      Γνωρίζοντας το σημαντικό ύψος και την συνεχή άνοδο των ελληνικών εξαγωγών προς Ρουμανία, καθώς επίσης και το σημαντικό ύψος των ελληνικών άμεσων επενδύσεων στη Ρουμανία, με την παρούσα μελέτη επιχειρείται να καταγραφεί αναλυτικότερα η επιτυχής προσπάθεια της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας προς τη Ρουμανία και να αναζητηθούν τα αίτια αυτής.

     Από την βιβλιογραφία του διεθνούς εμπορίου, προκύπτει ότι  εξωστρέφεια είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να εκφρασθεί η διαδικασία οικονομικής ολοκλήρωσης μιας χώρας με τις παγκόσμιες αγορές, μέσω ανάπτυξης διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τις εθνικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά στις  εξωστρεφείς δραστηριότητες, θεωρείται ότι μπορούν να μετρηθούν παίρνοντας στοιχεία από 4 αναλυτικές κατηγορίες :

   Εάν ληφθούν στοιχεία από το  Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που αφορούν στο :

  1. Διεθνές Εμπόριο Αγαθών
  2. και Διεθνές Εμπόριο Υπηρεσιών

και εάν ληφθούν στοιχεία από το  Ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγώνπου αφορούν στις :

  • Άμεσες επενδύσεις
  • και στις Επενδύσεις χαρτοφυλακίου

 (σημ. η διαφορά Άμεσων με τις Επενδύσεις Χαρτοφυλακίου, έγκειται ότι στις ΞΑΕ, επιδιώκεται ο  

  ολικός/μερικός έλεγχος και ενεργός συμμετοχή στη λειτουργία της επιχείρησης στην χώρα υποδοχής).

     Παράλληλα σημειώνεται ότι όπως είναι γνωστό, Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα είναι συναφείς όροι, καθώς όσο αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα μίας οικονομίας τόσο μετασχηματίζεται σε περισσότερο εξωστρεφή ή το αντίστροφο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω η παρακάτω ανάλυση παρουσιάζει την ελληνική οικονομική/ επιχειρηματική παρουσία στη Ρουμανία και στις 4 ανωτέρω κατηγορίες.

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.