ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 10/3/2015

Ανάσα για τα ταμεία και την κυβέρνηση που αναζητά εναγωνίως ρευστό, αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να επιτρέψει τη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο δημόσιο. Πρόκειται για τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου Αλογοσκούφη το 2008.


«Σημαντικό βήμα προς την επιτυχημένη εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου» χαρακτήρισε το χθεσινό Eurogroup o υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της «περιόδου γέφυρας».
Ακόμη ανέφερε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενδεχομένως, και αρκετά πριν τις 20 Απριλίου.


Με μια λιτή ανακοίνωση το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Το Eurogroup συζήτησε την τρέχουσα αξιολόγηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, υπό το υπάρχον πρόγραμμα. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις την Τετάρτη (11 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι καλοδεχούμενα στην Αθήνα για να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία».


Προσκλητήριο στους φορολογουμένους να αποκαλύψουν στην εφορία «κρυφά» εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα, θέλει να βάλει τους πολίτες στο κυνήγι της… «τυχερής απόδειξης» με κληρώσεις χρηματικών ποσών και δώρων κάθε μήνα, προκειμένου όλοι να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις στις συναλλαγές τους.


Σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και χρεών βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς προκειμένου να καλύψει στο ακέραιο και στην ώρα τους τις πληρωμές των συντάξεων εφαρμόζει μια ιδιότυπη παύση πληρωμών προς τρίτους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Συνολικά, εκτιμάται ότι το ταμείο χρωστά 505,9 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, το ΑΚΑΓΕ, τα υπόλοιπα ταμεία (για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης) αλλά και στο Δημόσιο (για την πληρωμή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών).


Η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει, στις 13 Μαρτίου, τη δεύτερη από τις τέσσερις δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 13 Μαρτίου. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτόν τον μήνα, ενώ την Παρασκευή κατέβαλε την πρώτη δόση των 310 εκατ. ευρώ. Οι δύο τελευταίες δόσεις πρέπει να εξοφληθούν στις 16 και 20 Μαρτίου.


Στην απόλυτη δικαιοδοσία των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων αφήνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την τοποθέτηση ή μη των ταμειακών διαθεσίμων τους σε κρατικά ρέπος. «Αν επιθυμούν μπορούν να επενδύσουν για λίγες ημέρες τα ρευστά διαθέσιμα σε ομόλογα με επιτόκιο άνω του 2% σε ετήσια βάση» είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης.


Στα… συρτάρια «κράτησε» η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προγράμματα επιδοτήσεων για την κατάρτιση και την απασχόληση πάνω από 100.000 ανέργων. Με αυτή την αποκάλυψη και την προειδοποίηση ότι «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανεργία και στην κοινωνική συνοχή» αποχώρησε χθες από τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ ο Θ. Αμπατζόγλου.