ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 12/03/2014

Επίσημο είναι πλέον το «φρένο» της τρόικας στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, όπως παραδέχεται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκάλυψε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως ένα μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, που σημαίνει ότι συρρικνώνεται περαιτέρω το «κοινωνικό μέρισμα», όπως επίσης και ότι η τρόικα ζητεί περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.


Στην Αθήνα επιστρέφει την Τετάρτη η τρόικα προκειμένου έως την Κυριακή να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε λίγο μετά τη λήξη του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.


Σημαντικές αλλαγές στα πρόστιμα που προβλέπονται για τους πρατηριούχους οι οποίοι δεν θα συμμορφώνονται ή θα συμμορφώνονται πλημμελώς όσον αφορά στην υποχρέωσή τους να εγκαταστήσουν σύστημα εισροών-εκροών,  το σύστημα στο οποίο η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στη μάχη για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, προχωρά με απόφασή του υπουργείο Ανάπτυξης.


Διαχειρίσιμες χαρακτηρίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι διαχειρίσιμες εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Οπως αναφέρει η Fitch, οι ελληνικές τράπεζες είναι ικανές να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress test της Τράπεζας της Ελλάδος και είναι απίθανο να χρειαστούν bail-in.


-"Μπλόκο" σε νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, ή έστω και αλλαγή προς το καλύτερο του ισχύοντος καθεστώτος της πάγιας ρύθμισης που προβλέπει την εξόφληση των οφειλών σε 12 δόσεις έβαλε το υπουργείο Οικονομικών. Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχαρης εμφανίστηκε αρνητικός σε οποιαδήποτε αλλαγή αναφέροντας οτι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλαρότερων ρυθμίσεων.


Στα 2,1 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού Προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του 2014, έναντι 487 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ το αντίστοιχο δίμηνο του 2013. Ήταν δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.


Νέες περικοπές στις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με μειώσεις των έξτρα αποδοχών για παράδειγμα για οδοιπορικά και εκτός έδρας, ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προωθηθεί η σύνδεση των αποδοχών των υπαλλήλων με την αποδοτικότητά τους μέσω αξιολόγησης.


Σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου που αφορά καταργήσεις και συγχωνεύσει νομικών προσώπων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Στις 11.00 το πρωί διοργανώνεται συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.