ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 13/5/2015

Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, εκπέμπει η κυβέρνηση μετά και τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, καθώς όπως εκτιμάται έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα από ελληνικής πλευράς και το ζήτημα εναπόκειται πλέον στους δανειστές. Τονίζεται ωστόσο ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν και αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.


-Όπως αναμενόταν, αλλά μία ημέρα νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω τηλεδιάσκεψης έλαβε την απόφαση να επεκτείνει εκ νέου το όριο της έκτακτης βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Το όριο έκδοσης ομολόγων δεν αλλάζει, όμως σε αντιστάθμισμα η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε «κούρεμα» των τραπεζικών εγγυήσεων. Χθες λοιπόν το όριο του ELA αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ, από τα 78,9 δισ. ευρώ στα 80 δισ. ευρώ και το περιθώριο ρευστότητας διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ.


Ο Γερμανός βουλευτής των Πράσινων Ράινχαρτ Μπίτικοφερ κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επικρίνοντας σφοδρά τον τρόπο που ο υπουργός χειρίζεται την ελληνική κρίση χρέους.


Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και περιγράφει στην εφημερίδα «Ημερησία» τέσσερις άξονες για την εφαρμογή του πλαισίου που στοχεύει σε ρύθμιση καθυστερούμενων οφειλών ύψους 84 δισ. ευρώ.


Υπέρ της επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (και του θεσμού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης) όχι όμως και του κατώτατου μισθού-ημερομισθίου με ταυτόχρονη αναβίωση δια…νόμου των τριετιών, τάσσονται οι εργοδοτικές οργανώσεις, «περιπλέκοντας» τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα εργασιακά και της προώθησης του νομοσχεδίου Σκουρλέτη στη Βουλή.


Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Ulrich Grillo και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας θα δώσουν το «παρών» στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, που πραγματοποιείται στις 18 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.