ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 14-1-2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ &Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών σας καλούν να συμμετάσχετε στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, ώρα 18:00 -20:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου του ΒΕΑ (1ος όροφος), Ακαδημίας 18, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου TOK-TOC, συγχρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα INTERREG IVC. Οι παρουσιάσεις θα μεταδοθούν Ελληνικά και Αγγλικά με τη βοήθεια διερμηνέα.


 

Στην εκτίμηση πως στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 υπήρξε για πρώτη φορά και πάλι ανάπτυξη στη χώρα προχώρησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Χαρακτηρίζοντας καθοριστικούς τους επόμενους μήνες, έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πως για να γίνει πραγματική στροφή απαιτούνται αποφάσεις για νέα ελάφρυνση του χρέους.


Τέλος στα σενάρια περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από το δημόσιο τομέα, έβαλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει το 80% του δρόμου για την προσαρμογή. Ακόμη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπό την αίρεση, όμως, του περιορισμού της φοροδιαφυγής.


Τον υποχρεωτικό συμψηφισμό των επιστροφών φόρου (ή ΦΠΑ) με τις βεβαιωμένες και αρρύθμιστες οφειλές από εισφορές που έχουν οι επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθιερώνει, με νομοθετική ρύθμιση, το υπουργείο Εργασίας, επιχειρώντας να ενισχύσει τα έσοδα των Ταμείων. «Καμία επιστροφή φόρου δεν θα γίνεται αν υπάρχουν οφειλές στα Ταμεία», προαναγγέλλει στην εφημερίδα «Ημερησία» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί, υπό τη μορφή τροπολογίας, για ψήφιση μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή.


Τρεις στους τέσσερις Έλληνες εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2014, σύμφωνα με έρευνα σε 32 χώρες της εταιρείας Randstad Workmonitor η οποία καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά απαισιοδοξίας (75%) σε σχέση με τη Γαλλία (68%), την Ουγγαρία (59%) και τις Ισπανία, Ιταλία (55%).


Να πληρώνετε κάθε μήνα ένα μικρό ποσό 'έναντι' των ληξιπρόθεσμων οφειλών για να γλιτώσετε τις κατασχέσεις», συμβουλεύει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης κυρίως στους μικρούς οφειλέτες του Δημοσίου.


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει κάθε μήνα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία για όλες τις συναλλαγές τους. Ειδικότερα, όσοι επιχειρηματίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄ κατηγορίας) θα πρέπει να υποβάλουν κάθε μήνα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών, ενώ όσοι τηρούν απλογραφικά βιβλία (εσόδων- εξόδων ή πρώην Β΄ κατηγορίας) θα υποχρεούνται να υποβάλουν τις καταστάσεις προμηθευτών ανά τρίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής τριών μηνών.


Στα 18.747 ευρώ περιορίστηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011, σημειώνοντας πτώση κατά 1.171 ευρώ ή 5,9% σε σχέση με τα 19.918 ευρώ που ήταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2010.


Πτώση για δέκατο διαδοχικό μήνα κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο, ωστόσο ο αποπληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε σχέση με το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, το Δεκέμβριο ο αποπληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,7%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1962.


Προβλήματα παρουσιάζει το σύστημα TAXIS, καθώς όταν πολλοί φορολογούμενοι προσπάθησαν να πληρώσουν μέσω web banking τον ΦΠΑ, είδαν στην οθόνη του υπολογιστή τους να εμφανίζονται χρεωστικά ποσά ύψους εκατομμυρίων ευρώ.  


Ακόμη πέντε ραντεβού με την εφορία, στις υπόλοιπες 17 ημέρες που απομένουν μέχρι να τελειώσει ο Ιανουάριος, έχουν οι φορολογούμενοι, καθώς η αποστολή εκκαθαριστικών από τις ΔΟΥ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Συγκεκριμένα πρέπει να καταβάλουν την τέταρτη δόση από τον φόρο στα ακίνητα, την έκτη δόση του ΦΑΠ του 2011, την έκτη δόση του ΦΑΠ του 2012, την τελευταία του ΦΑΠ του 2013, το φόρο πολυτελείας.


Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ασφαλισμένων που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.  


-Εξαιρετικά αυστηρή είναι η εργατική νομοθεσία αλλά και τα ελληνικά δικαστήρια στο θέμα της καταβολής αποζημίωσης απόλυσης σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης επιλέγει να απομακρύνει κάποιον εργαζόμενο από τα καθήκοντα του, διακόπτοντας τη σύμβαση εργασίας. Μάλιστα θεωρείται έγκυρη εφόσον γίνει εγγράφως και καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση.