ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 14/10/2014

Σε σκληρό «πόκερ» με όλα τα χαρτιά στο τραπέζι εξελίσσεται η υπόθεση της απεμπλοκής της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η πρώτη φάση του παιχνιδιού παίχθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με την Αθήνα να κάνει θετικό «ταμείο» και να φεύγει με χαμόγελα από τις ΗΠΑ αφού απέσπασε τη θετική ανταπόκριση της Κρ. Λαγκάρντ για στήριξη της Ελλάδας. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα είναι μακρά η διαπραγμάτευση καθώς το ΔΝΤ θέτει όρους και προϋποθέσεις και κάνει συστάσεις προς την Αθήνα.


Νέα διορθωτικά εκκαθαριστικά με μειωμένο ή και μηδενικό ΕΝΦΙΑ για περίπου 800.000 φορολογουμένους θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο TAXISNET, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.


Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 3.960 θέσεις εργασίας, κατέγραψε τον Σεπτέμβριο το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Σεπτεμβρίου 2014, έδειξαν ότι οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 166.041, ενώ οι αποχωρήσεις σε 170.001.


Σημερα θα γίνει η ανακοίνωση της έναρξης του πιλοτικού προγράμματος για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί άμεσα για έξι μήνες ενώ στην συνέχεια, έως τις αρχές του 2016 καθολικά σ’ όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας.


Σημαντική χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση σε ορισμένους τομείς για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τη συνέχιση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μετά την αξιολόγηση.


Η Ελλάδα ενδέχεται να εξασφαλίσει ένα περαιτέρω δίχτυ ασφαλείας, δηλαδή πιστώσεις από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, εάν τηρήσει τους αυστηρούς όρους που απαιτούνται για να επιτύχει την έξοδό της από το μνημόνιο στα τέλη του έτους, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης που διεξήχθησαν στο Λουξεμβούργο.


Στο 12,2% του ΑΕΠ, ή 22,3 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2013, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, και ήταν βελτιωμένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Απρίλιο.


Φθηνότερο κατά 22 με 24 λεπτά το λίτρο σε σχέση με την περσινή περίοδο αναμένεται να είναι το πετρέλαιο θέρμανσης. Η διάθεσή του, που ξεκινά από αύριο 15 Οκτωβρίου, δεν αποκλείεται να είναι προβληματική λόγω της μη έγκυρης τοποθέτησης των συστημάτων εισροών – εκροών, όπως υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι και έμποροι.


Στο 23,1% ανήλθε ο πληθυσμός που ζούσε το 2013 υπό τον κίνδυνο της φτώχειας με το εισοδηματικό «κατώφλι» της φτώχειας να ανέρχεται στα 5.023 ευρώ ανά άτομο και στα 10.547 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε πέρυσι κάτω από το όριο της φτώχειας παρέμεινε σταθερό στο 23,1% σε σχέση με το 2012.