ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 14/5/2015

-Εξουσιοδότηση στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από σήμερα τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς με στόχο την επιδίωξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο μετά τη νέα πεντάωρη συνεδρίασή του που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Στη μαραθώνια σύσκεψη προσδιορίστηκε το περίγραμμα των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση στο Brussels Group και με το οποίο η ομάδα Χουλιαράκη θα επιδιώξει συμφωνία.


Με το μείζον θέμα της επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ αλλά και της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να παραμένουν ανοιχτά, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το πρώτο φορολογικό πακέτο μέτρων, με στόχο να «ξεκλειδώσει» τις χρηματοδοτικές «γραμμές» των δανειστών.
Στα μέτρα που παραμένουν ανοιχτά περιλαμβάνονται:
1. Οι ανατροπές στο καθεστώς ΦΠΑ με την επιβολή ενός ενιαίου συντελεστή, ο οποίος θα συνοδεύεται με έναν μειωμένο συντελεστή, στο οποίο θα υπαχθούν τα φάρμακα και ορισμένες κατηγορίες βασικών ειδών διατροφής.
2. Η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης του 30% για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Στον αντίποδα, διατηρείται η έκπτωση που τέθηκε από φέτος σε ισχύ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα.


Αντίθετοι με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον υπουργό Εργασίας κι όχι από τους κοινωνικούς εταίρους τάσσονται οι εργοδοτικοί φορείς όπως διατυπώνεται στην γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).


Στην αποκάλυψη ότι οι θεσμοί πιέζουν να μειωθούν οι μισθού στα 700 ευρώ προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συζήτηση που είχε με συγκεντρωμένους εφοριακούς έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε ποιο επιχείρημα ακούμε κάθε μέρα στις διαπραγματεύσεις για σας; Ότι έχουν δίκιο για την εξομάλυνση και την εξίσωση των μισθών. Να πάρουμε τους υπάρχοντες μισθούς που είναι πάνω από τα 700 ευρώ και να τους κατεβάσουμε όλους στα 700. Αυτό μας λένε. Απέναντι σε αυτή την αδίστακτη πολιτική και στάση εμείς εναντιωνόμαστε καθημερινά».


Έκτακτη σύσκεψη του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί σήμερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, υπό την Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι σφοδρές επιθέσεις που δέχεται ο διοικητής της ΤτΕ, αν και ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύεται μόνο από την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΚΤ στέλνει μήνυμα στήριξης προς τον Γιάννη Στουρνάρα δείχνοντας τη δυσφορία της για τις πιέσεις και την κριτική που ασκείται στον επικεφαλής της ΤτΕ.


Με την υπερσυγκράτηση κατά 2 δισ. ευρώ των δαπανών που αποτυπώνει τη στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες και τα αυξημένα έσοδα κυρίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Εσόδων, ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,164 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους, όταν ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 287 εκατ. ευρώ.


Εξασθενεί επικίνδυνα η δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία το 2014 και αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο επιστροφής σε ύφεση. Tο πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ενώ σε ετήσια βάση (σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014) σημείωσε αύξηση κατά 0,3%.


Σημαντική υπέρβαση κατά 15,2% από τον στόχο του προϋπολογισμού σημείωσαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο. Τα καθαρά έσοδα ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες υψηλότερα κατά 500 εκατ ευρώ από τον στόχο με αποτέλεσμα να δοθεί μεγάλη ανάσα στο υπουργείο Οικονομικών στη διαχείριση των υποχρεώσεων του.


Την εκτίμηση ότι στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν περισσότερα από δύο δισ. ευρώ από τις ρυθμίσεις οφειλών στον ΟΑΕΕ εξέφρασε ο διοικητής του οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μέχρι σήμερα εντάχθηκαν στη ρύθμιση περισσότεροι από 70.000 οφειλέτες.