ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 16/3/2015

Τα πρώτα ευρήματα των τεχνικών κλιμακίων που προκάλεσαν συναγερμό στην κυβέρνηση τέθηκαν στο τραπέζι της πολύωρης σύσκεψης στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο.
Στις πολύωρες χθεσινές συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια εντοπίστηκε μια “μαύρη” τρύπα στο πλεόνασμα του 2014, δηλαδή ότι είναι μικρότερο κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Το γεγονός προκαλεί ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι οι δανειστές θα ζητήσουν νέα σκληρά μέτρα, για να καλυφθεί αυτό το κενό.


Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας και οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια ρευστότητας στην Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση για σύναψη «λογικών συμφωνιών», οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρα να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει τα χρέη της.


-Οι Γερμανοί έχουν κουραστεί από τις απαιτήσεις της Ελλάδας, θέλουν η χώρα να φύγει από το ευρώ: Αυτός είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος του Bloomberg που καταδεικνύει τη μεταστροφή του κλίματος στη γερμανική κοινή γνώμη.


Αγωνία επικρατεί στην κυβέρνηση για τη ρευστότητα καθώς τα κρατικά ταμεία έχουν στεγνώσει ενώ οι πληρωμές που πρέπει να κάνει η χώρα τις επόμενες 45 ημέρες ανέρχονται στο ποσό των 7,5 δις ευρώ.


-Βραδυφλεγή «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας για την αγορά. Η πιστωτική ασφυξία απειλεί πολλές μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με «λουκέτο», ενώ επανέρχεται το φάντασμα της ανεργίας ως απειλή για χιλιάδες εργαζομένους. Οι τράπεζες λόγω της εξαιρετικά μειωμένης ρευστότητας, έχουν ουσιαστικά κατεβάσει ρολά και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και τυπικά αιτήματα για άνοιγμα πιστωτικής γραμμής για «υγιείς» επιχειρήσεις.


Την πρόθεσή του να εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους ώστε να ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ γνωστοποιεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας τη ΡΑΕ πως σε συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση κράτησε κρυφή τη σχετική απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου αυξήσεις από 1 έως 31% στις χρεώσεις για το τέλος υποστήριξης της «πράσινης» ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλος ΑΠΕ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.


Λίγες ώρες δουλειάς με αμοιβή όσο όσο αναζητούν πλέον οι άνεργοι, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η μερική απασχόληση. Χαρακτηριστικό της απόγνωσης είναι το γεγονός ότι 973.000 άνεργοι (το 78,1% του συνόλου) είναι διατεθειμένοι να εργασθούν ακόμη και με μερική απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).