ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 2/4/2015

Ξεκινάει σήμερα, 2 Απριλίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, με όριο αποπληρωμής σε έως 100 μηνιαίες δόσεις.
Η υποβολή των αιτήσεων, σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΕ, για κάθε ενδιαφερόμενο θα μπορεί να γίνει είτε στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Ταμείου στο οποίο υπάγεται είτε στο ΚΕΑΟ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι για όλα τα Ταμεία η 30ή Απριλίου 2015.
Διαβάστε περισσότερα


Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλαγές στον τρόπο είσπραξης εσόδων, ενίσχυση του ρόλου της ΤτΕ, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών, λοταρία με τις αποδείξεις, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που περιέχονται στη λίστα Βαρουφάκη.
Προτείνεται επίσης αύξηση του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη, πισίνες, νέα πολιτική στα εισιτήρια του πολιτισμού, αλλαγές στον χωροταξικό χάρτη, σύνδεση Περιουσιολογίου με Κτηματολόγιο, κυνηγητό της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών, έσοδα απο την τηλεοπτική διαφήμιση και τις συχνότητες κ.λπ.


– Νέο Ασφαλιστικό με καινούργιο τρόπο υπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων και ενοποιήσεις Ταμείων, προβλέπει το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές.
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, έως το τέλος του 2015 θα γίνουν ενοποιήσεις Ταμείων (με όφελος 10 εκατ. ευρώ), θα επιδιωχθεί να αυξηθούν από 150 εκατ. ευρώ – 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις ρυθμίσεις των οφειλών και θα χρησιμοποιηθούν για την εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ αναξιοποίητα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων.


-«Ζεστό» χρήμα 147 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία έφερε τελικά η ρύθμιση-εξπρές σε μόλις πέντε εργάσιμες ημέρες, γεγονός που ικανοποίησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση καθώς τόνωσε τα φορολογικά έσοδα του Μαρτίου, τα οποία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κινούνται πάνω από τον στόχο κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Η ρύθμιση κρίνεται επιτυχημένη από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, καθώς εμφανίστηκαν στις τράπεζες δεκάδες οφειλέτες οι οποίοι πλήρωσαν ποσά ακόμη και πάνω από 100.000 ευρώ για να εξοφλήσουν μέρος ή το σύνολο των χρεών τους.


Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα παραταθεί μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2015 η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2015.
Στην ίδια προθεσμία θα υποβληθούν και οι δηλώσεις στοιχείων (έτους 2016) για τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την 31η Μαΐου 2015.


-Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα έδειξε να ανακάμπτει το 2014, με τους νέους να έχουν το προβάδισμα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση.
Οι ερευνητές του Ιδρύματος τόνισαν ότι από πρώτη ανάλυση των στοιχείων προκύπτει αύξηση του Δείκτη Επιχειρηματικότητας Αρχικών Σταδίων το 2014 στο 7,8% από 5,2% τον προηγούμενο χρόνο, γεγονός που αποτελεί σημαντική ένδειξη ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


-«Φρενάρει» ο ρυθμός κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων αλλά η εικόνα στους πάλαι ποτέ ασφυκτικά γεμάτους από καταναλωτές δρόμους των κέντρων της Αθήνας και του Πειραιά παραμένει απογοητευτική. 

Όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα της ΕΣΕΕ με στοιχεία του Μαρτίου του 2015 το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στην Αθήνα ήταν στο 27,5%, σημειώνοντας μια οριακή άνοδο της τάξης του 27% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 20.