ΒΕΑ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 25-05-15

Σε εσωτερική στάση πληρωμών έχει οδηγηθεί εδώ και πολύ καιρό το ελληνικό δημόσιο το οποίο δεν πληρώνει κανέναν με αποτέλεσμα τα «φέσια» να αυξάνονται» ταχύτατα. Οι επιστροφές φόρων φτάνουν τα 4 χρόνια, οι προμηθευτές περιμένουν πληρωμές πάνω από 4,4 δισ. ευρώ ενώ κοντά στα 5 δισ. είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς νοσοκομεία και επιχειρήσεις από το χώρο της υγείας.
Βεβαίως, τα Ταμεία οφείλουν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ στον Οργανισμό με αποτέλεσμα να μεγαλώνει αυτός ο φαύλος κύκλος χρεών.


Κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα καθώς αύριο εκπνέει η προθεσμία και οι ενδιαφερόμενοι σπεύδουν να προλάβουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν δεκτές από το σύστημα, προσεγγίζει ήδη τις 600.000 ενώ το ποσό της οφειλής που μπαίνει σε διαδικασία ρύθμισης αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση, εκπνέει αύριο, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να ασκήσει το δικαίωμα που δίνει ο νόμος για παράταση, έως και τις 26 Ιουνίου με την έκδοση υπουργικής απόφασης.


Με ισχυρές δόσεις αισιοδοξίας για «μακροπρόθεσμη και βιώσιμη» λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, αλλά χωρίς απτές δεσμεύσεις, αναχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από τη Ρίγα της Λετονίας, με τον πρωθυπουργό, μετά τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, να εκτιμά πως η διέξοδος είναι κοντά -ακόμη και εντός του μήνα.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ ως «πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα».
«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, όμως η συμφωνία πρέπει να κλείσει με τους τρεις θεσμούς», ξεκαθάρισε χθες η Αγκ. Μέρκελ.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε σε χθεσινή του συνέντευξη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει πολλές προσπάθειες ακόμη, αλλά και ότι δεν θα πρέπει να περιμένει περαιτέρω υποχωρήσεις από τη Γερμανία.


Για σημεία σύγκλισης με βάση τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές. Συγκεκριμένα, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης, τόσα που να τους επιτρέπουν ως το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει μια αρχική συμφωνία η οποία στη συνέχεια θα τεθεί υπό την έγκριση του Eurogroup για να “ξεκλειδώσει” η χρηματοδότηση.


Με μία σαφή εντολή -παρά την επίδειξη δύναμης των στελεχών εκείνων που δεν αποκλείουν τη ρήξη με τους δανειστές- υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, «έφυγε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.


Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα επιβληθούν φόροι στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στις υψηλές τραπεζικές καταθέσεις, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών.


Ένα εκατομμύριο απλήρωτοι, από 1 – 5 μήνες, εργαζόμενοι (παρά τις περικοπές των μισθών), σχεδόν μισό εκατομμύριο υποαπασχολούμενοι (μέχρι 4 ώρες, επισήμως, την ημέρα με τις… μισές αποδοχές) 1,5 εκατ. έως 2 εκατ. αμειβόμενοι, περιοδικά, με «μαύρα» (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ), 1.205.000 άνεργοι (από τους οποίους οι 867.855 αναζητούν, αλλά, δεν βρίσκουν απασχόληση), συνθέτουν τον «χάρτη» της μισθωτής εργασίας μετά την πολυετή ύφεση και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Την… κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και της μισθωτής εργασίας αποκαλύπτουν τα στοιχεία της «Εργάνης», του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των μισθών, των μορφών απασχόλησης και των ανέργων την τελευταία πενταετία.


Ανατροπές στον εργασιακό τους βίο θα αντιμετωπίσουν μέσα στο καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εξαιτίας των αλλαγών που θα φέρει η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές. Οι πληροφορίες ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν «κλειδώσει» οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως για όσους είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με μικρή ή μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για όσους είναι κοντά στη σύνταξη, αποτελεί τη βασική αλλαγή. Η κυβέρνηση ζητά οι αλλαγές να ξεκινήσουν το 2021, ενώ οι θεσμοί ζητούν από το 2016 να μην συνταξιοδοτείται κανείς πριν τα 62 και 67.