ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 26-3-2014

Συμφωνία για νέα Εθνική Σύμβαση με 4 όρους, μεταξύ των οποίων είναι και η επέκταση του δικαιώματος να κάνουν χρήση της γονικής άδειας ανατροφής παιδιού διάρκειας 3,5 μηνών και οι πατέρες, αναμένεται να υπογράψουν σήμερα η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς. Η σύμβαση αναμένεται να περιλαμβάνει το επίδομα γάμου 10%, το δικαίωμα χρήσης της γονικής άδειας 3,5 μηνών και από τον πατέρα, ρήτρα για επαναδιαπραγμάτευση των μισθολογικών όρων σε περίπτωση που κριθούν παράνομες οι μειώσεις των νόμων του 2010, 2011 και 2012, αλλά και ευνοϊκότερους όρους σε συμβάσεις που δεν έχουν καταργηθεί και εξακολουθούν να ισχύουν.


Μεγαλύτερο πλεόνασμα κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, παρά τη «μαύρη τρύπα» 580 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα, παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός κατά το πρώτο δίμηνο του έτους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους άμεσους φόρου, αλλά και στους έμμεσους φόρους επί των πετρελαιοειδών.


Περίπου τρεις στους δέκα Έλληνες (30%) παραδέχονται ότι το προηγούμενο έτος, αγόρασαν αγαθά ή υπηρεσίες που ήταν προϊόντα αδήλωτης εργασίας. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην «ΕΕ των 28» και έχει αυξηθεί δραματικά σε σχέση με το 2007 (όταν ήταν μόλις 17%), σύμφωνα με στοιχεία του ευρωβαρόμετρου για την αδήλωτη εργασία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.


Φοροελαφρύνσεις για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες με στόχο την τόνωση των πωλήσεων του κλάδου, την ανάσχεση κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας από ιδιώτες καταναλωτές αλλά και από επαγγελματίες του χώρου, την αποκατάσταση αδικιών και βέβαια την αύξηση των κρατικών εσόδων.


Συνολικό έλλειμμα 1,750 δισ. ευρώ θα εμφανίσουν φέτος τα ασφαλιστικά ταμεία στους κλάδους των συντάξεων και των εφάπαξ σύμφωνα με τα τελικά κείμενα των προϋπολογισμών. Ο ΟΑΕΕ θα εμφανίσει έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ.    


Ανασφάλιστοι και μακροχρόνια άνεργοι και νοικοκυριά που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας θα είναι ο κύριος όγκος όσων ευεργετηθούν από την καταβολή του «αποκαλούμενου» κοινωνικού πλεονάσματος των 525 εκατ. ευρώ.


Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), καθώς και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δεν θα καταχωρηθούν στις φετινές συγκεντρωτικές καταστάσεις


Ανά τρίμηνο θα χορηγούνται πλέον τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 20 Απριλίου, όπως προκύπτει από κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.


Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται προβλέπει διάταξη που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή.