ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 27-4-2015

-Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών σας καλούν στην Ημερίδα με θέματα:
(α) νέες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των ΜΜΕ-ΠΜΕ από το νέο ΕΣΠΑ
 (β) αναγκαιότητα και προτεραιότητα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων            
Για  να δείτε περισσότερα πατήστε εδώ http://www.vea.gr/newsletters/invitation_ESPA.html


Παρατείνεται κι άλλο n διμηνιαία καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ. Τα προβλήματα στη συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων φάνηκαν αξεπέραστα κι έτσι η μηνι αία καταβολή εισφορών θα καθυστερήσει κι άλλο.
-Ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του «Brussels Group» και σήμερα Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη. Το «Brussels Group» θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.


Σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλαντις Ντομπρόβσκις.


Μετά την απομόνωση του Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup της Λετονίας, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να τον παρακάμψουν και στρέφονται αντ’ αυτού στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την χρηματοδότηση της χώρας, υποστηρίζουν οι Financial Times.
To δημοσίευμα, αναπαράγοντας τα περί απομόνωσης Βαρουφάκη που έχουν δημοσιευτεί μετά το πέρας του Eurogroup της Παρασκευής, υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι επιθυμούν να παρακάμψουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και να στραφούν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των διαπραγματεύσεων.


Απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την έξοδο από το ευρώ» δημοσιοποιεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα Grexit αν λάβει συγκεκριμένα μέτρα.


To 40% φτάνει ήδη ο εσωτερικός δανεισμός που έχει κάνει η κυβέρνηση από το πρώτο κιόλας τρίμηνο. Η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών του Δημοσίου λόγω της έλλειψης ρευστότητας, έχει οδηγήσει σε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό ενός ποσού της τάξης των 32 δισ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού είναι αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων κατά 748 εκατ. ευρώ, ενώ στον τομέα των δαπανών αποτυπώνεται η στάση πληρωμών του κράτους, καθώς έχουν γίνει 1,5 δισ. ευρώ λιγότερες πληρωμές απ’ ό,τι προβλεπόταν.


-«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ με διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο της online σύνδεσης των ταμειακών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται από το 2011 στα συρτάρια της Καραγιώργη Σερβίας αλλά δεν προχώρησε ποτέ παρά το γεγονός ότι είχε γίνει προεργασία, είχαν δοθεί οι πρώτες άδειες ταμειακών μηχανών νέου τύπου και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαθέτει τον server για τη συγκέντρωση των δεδομένων.


Νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα θωρακίζει πλήρως το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι 1.500 για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Ν. Βαλαβάνη. Στόχος είναι να μπει τέλος στα κρούσματα αυθαίρετων κατασχέσεων που καταγράφονται από τον εισπρακτικό μηχανισμό.


Μόνο στους «συνεπείς φορολογουμένους» θα χορηγηθεί το μπόνους της έκπτωσης (5%- 15%) στον φόρο εισοδήματος που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ως συνεπείς θα θεωρούνται οι φορολογούμενοι που: θα πληρώσουν εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα όλες τις φορολογικές δηλώσεις (φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ), θα έχουν πληρώσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τους φόρους, δεν θα έχουν ανοιχτές ληξιπρόθεσμες οφειλές, καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους, αν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης.