ΒΕΑ- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 28/4/15

Σκληρά μέτρα τα οποία για να περάσουν θα πρέπει να τα εγκρίνει με δημοψήφισμα ο λαός, προανήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές δείχνουν απαισιόδοξοι για συμφωνία ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα κλείσει το θέμα.
Άφησε ξεκάθαρα το ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και φέτος ο ΕΝΦΙΑ, μετατίθενται για αργότερα, άγνωστο πότε αφού όλα θα εξαρτηθούν από την επίτευξη των στόχων, οι φοροελαφρύνσεις, οι μειώσεις συντελεστών, η αύξηση του αφορολόγητου, η αύξηση των μισθών. Η πρότασή του για δημοψήφισμα δείχνει ότι η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να πάρει μέτρα που θα είναι και σκληρά και θα έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως θα πρέπει να έχουν νέα λαϊκή εντολή.


-Το τεταμένο κλίμα και η πολιτική απομόνωση του Γ. Βαρουφάκη, όπως αυτή κατεγράφη στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, αλλά και οι διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα με την Αγκ. Μέρκελ και τον Γ. Ντάισελμπλουμ, στις οποίες συζητήθηκε και η δυσαρέσκεια που υπάρχει για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, οδήγησαν τελικώς τον πρωθυπουργό στην απόφαση για αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου.
Ειδικότερα, με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση προχωρεί στην αναδιοργάνωση του διαπραγματευτικού σχήματος, η οποία περιλαμβάνει τη συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται όμως στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλ. Τσακαλώτο.


-«Κινούμαστε προς μία σταδιακή συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, μετά το πέρας της σύσκεψης της νέας διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πώς αναμένουμε να υπάρξει σύγκλιση εντός της εβδομάδος ή των αμέσως επόμενων ημερών.


Οι φορολογούμενοι-οφειλέτες του Δημοσίου ανταποκρίνονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρατείνει για ένα ακόμη μήνα, μέχρι τις 26 Μαΐου, την προθεσμία για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση της «προκαταβολής». Οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ξεπεράσει τις 170.000 από την Παρασκευή 17 Απριλίου που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet.


Στην χρήση των παρακρατούμενων για λογαριασμό των επόμενων γενεών εισφορές των συνταξιούχων προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει μειώσεις παροχών και να «καλύψει» τα ελλείμματα που έχουν τα Ταμεία για την ομαλή καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Τροπολογία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας παρατείνει για τρία χρόνια (από την 1η/1/2015 έως τις 31/12/2018) τη χρησιμοποίηση των εισφορών των συνταξιούχων «για να καλυφθεί μέρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης και να διασφαλιστεί η έγκαιρη και τακτική καταβολή των συντάξεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.


-«Αυτόματα» μπαίνουν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (η οποία παραμένει «ανοικτή» έως τις 30 Απριλίου) εκατοντάδες επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στον «προσωρινό διακανονισμό» του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 και τυπικά μπορούσαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο ΙΚΑ σε βάθος πολλών δεκαετιών!
Κοινή υπουργική απόφαση των Π. Σκουρλέτη και Δ. Στρατούλη τούς εντάσσει αυτόματα στη ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον το υπόλοιπο ύψος της οφειλής τους είναι πάνω από 15.000 ευρώ.


Τα ονόματα περίπου 85.000 Ελλήνων που έστειλαν με εμβάσματα στο εξωτερικό ποσά άνω των 200.000 ευρώ από το 2010 μέχρι τώρα περιλαμβάνει η λεγόμενη «λίστα Νικολούδη», που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.


-Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν σήμερα περίπου 250 μονάδες βάσης (2,5 ποσοστιαίες μονάδες), μετά την αναδιάρθρωση από την κυβέρνηση της ομάδας που διαπραγματεύεται με τους δανειστές, αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς.