ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 31/10/2014

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα βρέθηκαν το 2013 σε χειρότερη θέση σε σχέση με τον μέσο όρο της E.E., σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. H Ελλάδα παρουσίασε επιδείνωση των δεικτών απασχόλησης, του αριθμού επιχειρήσεων και της προστιθέμενης αξίας.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000 .
Για περισσότερα  διαβάστε το Δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα  του ΒΕΑ.


-Υπό το βάρος της αρνητικής εικόνας στην ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων, Ευρώπη και ΔΝΤ κλιμακώνουν τις πιέσεις, ζητώντας απτά δείγματα γραφής σε δύσκολα πεδία της διαπραγμάτευσης, για να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα. Υπάρχει διαμορφωμένο πλαίσιο για την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, απαντά η Αθήνα, που εκτιμά πως όλα θα κινηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα θα προσδιοριστεί από την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «πλήρες σύνολο προτάσεων πολιτικής», διεμήνυσε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζ. Ράις, χαρακτηρίζοντας παράλληλα επισφαλή την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.


Το χθεσινό μήνυμα του ΔΝΤ και των Βρυξελλών ότι αναμένουν από την Αθήνα τις θέσεις της για τα προαπαιτούμενα, προκειμένου η τρόικα να έρθει στην Ελλάδα, ενεργοποίησε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη. Έτσι, στη σημερινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη θα αναζητηθεί μια κοινή γραμμή έναντι των απαιτήσεων των δανειστών, προκειμένου η άφιξη της τρόικας να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.


Ανοδικά και πάλι κινήθηκαν χθες τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου να «σκαρφαλώνει» στα επίπεδα του 8,24%, από περίπου 7,6% που ήταν προχθές.


Επεκτείνονται -υπό το βάρος της αύξησης κατά 54,69% των ανασφάλιστα απασχολουμένων μέσα σε τέσσερις μήνες- οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, της οικονομικής αστυνομίας και των ελεγκτών του ΙΚΑ στο σύνολο των μισθωτών εργαζομένων, ανεξάρτητα δηλαδή από το ταμείο κύριας ασφάλισης στο οποίο υποχρεούνται να ασφαλίζονται (όπως στους μηχανικούς, τους δικηγόρους κ.ά.).


H απουσία ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, οι φόροι, τα τέλη και οι χρεώσεις για τις ΑΠΕ αποτελούν ορισμένες από τις κύριες αιτίες για την άνοδο των τιμολογίων ρεύματος το 2013 στην Ελλάδα παρά την πτώση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού, σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης (CEER).


Κορυφώνεται η διαμάχη για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς σε τροχιά σύγκρουσης για το θέμα έχουν μπει και οι εργοδοτικοί φορείς.  Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΛΠΕ κατέθεσαν νομική παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του Απόφαση (2307/14), που αναστέλλει την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε εννέα περιοχές της χώρας.
Με την πρωτοβουλία τους αυτήν ουσιαστικά εναντιώνονται στην ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, καθώς το πάγωμα της εν λόγω απόφασης αποφασίστηκε κατόπιν δικής τους προσφυγής στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.