ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 4-2-2014

Από τον Μάιο και εφεξής, περισσότεροι από 1 εκατ. επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες υποχρεούνται κάθε μήνα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στοιχεία για όλες τις συναλλαγές τους, ανεξαρτήτους ύψους. Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα
Δημοσίων Εσόδων, θα υπάρξει τρίμηνη περίοδος προσαρμογής στο νέο σύστημα υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων.


Καταργούνται εντός του Μαρτίου τα πολλαπλά πρόστιμα που μπορούν να επιβάλουν, με βάση τα ισχύοντα, στις επιχειρήσεις οι επιθεωρητές εργασίας και, απολογιστικά, το ΙΚΑ για κάθε αδήλωτο -ανασφάλιστο εργαζόμενο. Θα διατηρηθεί ένα πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση των 10.550 ευρώ και ταυτόχρονα αναμένεται καταργηθεί το «πορτοκαλί βιβλίου» στις επιχειρήσεις -αφού τα σχετικά στοιχεία δηλώνονται, πλέον, ηλεκτρονικά στην «Εργάνη».


Χαμηλότερο «χαράτσι» για τα έτη 2011 και 2012 μπορεί να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που βάσει στοιχείων, μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη συγκυριότητας στο ακίνητο τους ή «κοινού» ρολογιού που ηλεκτροδοτεί περισσότερες από μια αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, σύμφωνα με την απόφαση (ΠΟΛ.1035/30.1.2014).      


Να αποφεύγουν συμπεριφορές οι οποίες ενδεχομένως επηρεάζουν δυσμενώς τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς και του ανταγωνισμού προτρέπει τις ενώσεις επιχειρήσεων (σωματεία, σύλλογοι, επιμελητήρια κ.ο.κ.) η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για το θέμα αυτό και για την αποφυγή επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης, η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει σχετικό οδηγό. 


Από τους υψηλότερους δείκτες διαφθοράς στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με το σχετικό Ευρωβαρόμετρο και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η διαφθορά πλήττει όλα τα κράτη-μέλη και κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία γύρω στα 120 δισ. ευρώ ετησίως.


Στα μέσα του έτους θα δοθεί, εφόσον είναι απαραίτητο, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους και απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.


Τα ονόματα των 10.000 ανέργων επιτυχόντων ηλικίας έως 29 ετών για το Voucher στον κλάδο του τουρισμού αναρτήθηκαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα sete-voucher.gr.