Δελτίο ΕΒΕΑ 25 Ιουνίου 2009

ΑΥΞΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΟΣΑ
Αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009 και στο 6,7% το 2010, από 5,0% πέρυσι, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του, “World Economic Outlook”, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Παράλληλα, «βλέπει» εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας σε 9,5% φέτος και 10,3% το 2010, από 7,7% που ήταν το 2008. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι τα δημοσιονομικά της χώρας θα επιδεινωθούν φέτος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ
Περισσότερες επιχειρήσεις έχουν στο εξής τη δυνατότητα να υπαχθούν στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, υπό την προϋπόθεση ότι τα καθαρά τους κέρδη προσδιορίζονται με το λογιστικό σύστημα. Το υπουργείο Οικονομίας καταγράφει, σε εγκύκλιό του, τον κατάλογο των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στον αυτοέλεγχο καθώς επίσης και αυτές που δεν έχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Με την ίδια εξάλλου εγκύκλιο υπενθυμίζεται σε όλες τις Εφορίες ότι στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000 – 2006 και για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης, ώστε να υπαχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, εφόσον το επιθυμούν. Επισημαίνεται ότι όσοι δεν αποδεχθούν τα σημειώματα της Εφορίας για την περαίωση θα βρεθούν στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού και «αντιμέτωποι» με τακτικό φορολογικό έλεγχο.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΥΠ.Ε.Ε. ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  
Σωρεία φορολογικών παραβάσεων εντόπισαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ύστερα από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμοι, βαπτίσεις κλπ). Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΥΠ.Ε.Ε., από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 147 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι οι 46 από αυτές είχαν υποπέσει σε 652 παραβάσεις με συνηθέστερες τη μη έκδοση αποδείξεων και την υποτιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κατά τον έλεγχο ο οποίος έγινε με τη νέα μεθοδολογία του ταυτόχρονου ελέγχου ομοειδών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ισονομίας στους πολίτες και να περιορισθεί η ανάγκη καταγγελίας μεμονωμένων περιπτώσεων, έμφαση δόθηκε στα εξής:

1. Τήρηση των διατάξεων του ΚΒΣ από τους εκμεταλλευτές του χώρου.

2. Ύπαρξη φορολογικών στοιχείων για τα προσφερόμενα είδη.

3. Ύπαρξη συμφωνητικού μεταξύ του εκμεταλλευτή του χώρου και του πελάτη.

4. Ύπαρξη φορολογικών στοιχείων για τις παράλληλες δραστηριότητες (ορχήστρα, ανθοστολισμός, φωτογραφίες, κλπ)

5. Συμφωνητικό μίσθωσης ή παραχώρησης του χώρου στον επιτηδευματία που τον εκμεταλλεύεται.

Για να διασφαλιστεί η πληρότητα των ελέγχων, τα αρμόδια κλιμάκια της ΥΠΕΕ εξέτασαν και τα ακόλουθα:

*ύπαρξη καταστάσεων προσωπικού που απασχολείται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

*θέματα αδειών και κόστη επενδύσεων.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έχουν ήδη τεθεί υπό επεξεργασία από τα αρμόδια τμήματα της ΥΠ.Ε.Ε., ενώ ανάλογοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις δόθηκαν προσκλήσεις για την προσκόμιση και άλλων στοιχείων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενώ σε αυτές που διαπιστώθηκαν παρατυπίες ή παραβάσεις αρμοδιότητας άλλων υπηρεσιών η ΥΠ.Ε.Ε. θα διαβιβάσει τα στοιχεία προκειμένου να προχωρήσουν οι ανάλογες διαδικασίες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΣΕ
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών. Ο ΟΣΕ είναι η πιο ζημιογόνος ΔΕΚΟ της Ευρώπης με ετήσιες ζημιές 1 δις ευρώ και συσσωρεμένα ελλείμματα 9 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε αναγκαιότητα τις αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΕ, καθώς από το 2010 καταργούνται οι κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό της Τρενοσέ, ενώ από το 2011 απελευθερώνονται οι επιβατικές μεταφορές και αν δε γίνουν αλλαγές, τότε σε δύο χρόνια το χρέος του ΟΣΕ θα υπερβεί τα 11 δισ. ή το 5% του ΑΕΠ. Το σχέδιο προβλέπει διπλασιασμό των εισιτηρίων και αποχώρηση εργαζομένων. Το Πρόγραμμα Μισθωτής Εφεδρείας που θα προωθήσει για εργαζόμενους στον ΟΣΕ το υπουργείο Μεταφορών, με κόστος που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ,έχει στόχο να συμπεριλάβει 3.000 άτομα. Κριτήρια θα είναι ο συνδυασμός ηλικίας και ετών προϋπηρεσίας ενώ δικαίωμα ένταξης θα έχει το προσωπικό που πληρεί τα κριτήρια την επόμενη πενταετία. Υποχρεωτικά στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν περίπου 1.000 άτομα, δηλαδή:
-εργαζόμενοι με προϋπηρεσία 35 ετών και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας
-εργαζόμενοι ηλικίας 55 ετών και άνω ανεξαρτήτως ετών προϋπηρεσίας.
Εθελοντικά στο πρόγραμμα, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του έτους, θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν:

-εργαζόμενοι ηλικίας 48 – 49 ετών με προϋπηρεσία 28 ετών και άνω.
-εργαζόμενοι ηλικίας 50 – 54 ετών ανεξαρτήτως ετών προϋπηρεσίας.