Δελτίο ΕΒΕΑ 27 – 29 Ιουνίου 2009

ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙO
Οι φορολογούμενοι έχουν ακόμη δύο εργάσιμες μέρες (έως τις 30 Ιουνίου) για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στις Δ.Ο.Υ., όσον αφορά στο κλείσιμο των εκκρεμών τους φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000 – 2006, αλλά και στη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών προς το δημόσιο. Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, έβαλε ουσιαστικά τέλος στα σενάρια περί νέας παρατάσεως των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα απέρριψε τα αιτήματα φορέων που επιθυμούσαν την παράταση. Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα έχει ζητήσει από τις Εφορίες όπως αμέσως μετά την παρέλευση της 30ης Ιουνίου προχωρήσουν στον τακτικό φορολογικό έλεγχο όλων των επιτηδευματιών που δεν θα αποδεχθούν τα σημειώματα της περαίωσης. Από το "κυνήγι" της Εφορίας δεν θα γλιτώσουν φυσικά και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία δεν θα ρυθμίσουν, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, με τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που περιλαμβάνονται στη σχετική ρύθμιση και προβλέπουν έως και 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή έως και του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και έως του 50% των πρόσθετων φόρων.

ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας αποκτούν, για πρώτη φορά, τριάντα επτά επαγγελματικές δραστηριότητες ενώ για αρκετούς επιτηδευματίες αλλάζει ο ΚΑΔ ή διορθώνεται η περιγραφή της δραστηριότητάς τους. Επισημαίνεται ότι με τη νέα "κατηγοριοποίηση" των επιχειρήσεων που ισχύει από το Δεκέμβριο του 2008 διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών αρχών, καθώς γίνεται ευκολότερη η "ομαδοποίηση" των ελέγχων και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη η πάταξη της δασμοφοροδιαφυγής. Ειδικότερα, με βάση τους ΚΑΔ, τα πρώτα ψηφία των οποίων είναι κοινά για όλες της χώρες της Ε.Ε., θα γίνονται άμεσα διασταυρώσεις κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και σε όσες ενισχύονται από κοινοτικούς πόρους. Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα, μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2009, να προχωρήσουν μέσω του διαδικτύου, από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.gsis.gr και www.taxisnet.gr, στην αντιστοίχηση των παλαιών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας με τους νέους που ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2008, με την επιλογή "Δήλωση Αλλαγής ΚΑΔ". Επίσης, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, μπορούν να δηλώσουν και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το νέο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ), υποβάλλοντας τη σχετική δήλωση μεταβολής εργασιών, που θα περιλαμβάνει μόνο την αντιστοίχιση των παλαιών Κωδικών με τους νέους, χωρίς να δηλώνεται στο σώμα αυτής άλλη μεταβολή των στοιχείων Μητρώου του υπόχρεου.

ΣΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒP
Σε συμφωνία ήλθε η «Ελληνικά Πετρέλαια» με τη ΒΡ για τη μεταβίβαση των εμπορικών δραστηριοτήτων της τελευταίας στην Ελλάδα εκτός αυτών που αφορούν στα καύσιμα αεροπορίας, στα λιπαντικά και στον τομέα ηλιακής ενέργειας. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, αφορά δίκτυο περίπου 1.200 πρατηρίων καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κυβ. μέτρων ανά την Ελλάδα, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών. Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε €359 εκ. που συμπεριλαμβάνει και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων ύψους €40 εκ. Με βάση τη συμφωνία, περίπου 240 εργαζόμενοι της BP θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβασθεί. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να απασχολείται στις άλλες δραστηριότητες της BP στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει εύλογη μεταβατική περίοδο για την διαχείριση του δικτύου και των σημάτων της BP.

Πηγή: ΕΒΕΑ