Δελτίο ΕΒΕΑ [3 Ιουνίου 2009]

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 
Τα χρόνια δομικά προβλήματα της αγοράς καυσίμων, που είναι τα κλειστά επαγγέλματα και ο υπερεπαγγελματισμός στο χώρο των πρατηρίων αναδεικνύει η μελέτη του Ι.Ο.Β.Ε. για τα καύσιμα, τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μελέτης χθες στο Ε.Β.Ε.Α.. Γραφειοκρατία, απαρχαιωμένες τελωνειακές διαδικασίες, λαθρεμπορία και πειρατεία εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές των πετρελαιοειδών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πληρώνει τις ακριβότερες τιμές προ φόρων στο ντίζελ κίνησης και την πέμπτη υψηλότερη στην αμόλυβδη σε σχέση με τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ είναι το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Ι.Ο.Β.Ε., καθηγητή κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ, παράλληλα, διαπιστώνονται διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς και έλλειψη ανταγωνισμού στον κλάδο. Στη διάρκεια εκδήλωσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κ. Μουσουρούλης ανακοίνωσε ότι με το άνοιγμα της Βουλής, μετά τις 16 Ιουνίου, θα κατατεθούν οι διατάξεις για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών και συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών στα πρατήρια.

ΤΑΚΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: «ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ» 
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο επικεφαλής της ΕΤΕ, Τ. Αράπογλου, εκτιμώντας ότι έρχεται μέσα στο 2010 μία «αργή αλλά σταθερή» ανάκαμψη. Κατά την ομιλία του, ο κ. Αράπογλου επισήμανε ότι «μπορούμε να πούμε με κάποια ασφάλεια, ότι η χρηματοπιστωτική κρίση πέρασε, οι αγορές δείχνουν να αποκτούν κάποια ισορροπία και οι τράπεζες αρχίζουν να μπορούν να αντλούν και εποπτικά κεφάλαια και σταδιακά πιο μακροπρόθεσμη ρευστότητα από τις αγορές». Όπως είπε ο κ. Αράπογλου, η Εθνική δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2008. Έτσι, τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας θα ενισχυθούν, προσφέροντας πολύτιμα όπλα σε ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠ.Ε.Ε.
Πρόστιμα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ επέβαλε η περιφερειακή διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Σύμη. Κατά τη διάρκεια ελέγχου στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΥΠ.Ε.Ε., διαπιστώθηκαν 62 παραβάσεις που αφορούσαν τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και την έκδοση εικονικών τιμολογίων. Η επιχείρηση, στη χρήση του 2005, δεν είχε εκδώσει φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 351.000 ευρώ, ενώ στη χρήση του 2008 εξέδωσε εικονικά τιμολόγια σε άγνωστους πελάτες αξίας 502.000 ευρώ. Τα εικονικά τιμολόγια αφορούσαν κυρίως πετρέλευση σκαφών, ενώ στους τέσσερις λήπτες αυτών καταλογίσθηκαν πρόστιμα ύψους 150.000 ευρώ. Η ΥΠ.Ε.Ε. επεξεργάζεται ήδη τα στοιχεία και τις διασταυρώσεις του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, που έχουν τεθεί στη διάθεσή της, προκειμένου να προβεί σε νέους ελέγχους στην αγορά των πετρελαιοειδών για την αντιμετώπιση περιπτώσεων λαθρεμπορίας και άλλων συναφών παραβάσεων.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η 4Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ 
Στο ποσό των 1.959 ευρώ ανέρχεται ο μέσος συμπληρωματικός φόρος που καλούνται να πληρώσουν τις επόμενες ημέρες 175.219 φορολογούμενοι, οι οποίοι θα παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό από την Εφορία τους. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρόμησε και την 4η παρτίδα 663.064 εκκαθαριστικών, από την οποία προκύπτει ότι το μέσο εισόδημα είναι της τάξεως των 17.980 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 1.557.778 δηλώσεις, από την επεξεργασία των οποίων προκύπτει ότι ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.935,31 ευρώ και το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 17.194 ευρώ. Στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν από τη συγκεκριμένη εκκαθάριση 219,8 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα το συνολικό «κέρδος» του υπουργείου Οικονομίας από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 376,8 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των 663.064 εκκαθαριστικών, τα 545.113 σημειώματα (ποσοστό 82,21%) επέχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας, ενώ από τη συνολική επεξεργασία του 1.557.778 δηλώσεων τα 1.212.998 σημειώματα (ποσοστό 77,87%).

Πηγή: ΕΒΕΑ