ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 1 Ιουνίου 2010

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΕΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αντίθεσή του δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Κ. Μίχαλος, στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ στην κρατική στήριξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας «με τη μορφή οικονομικής και μόνο βοήθειας», καθώς όπως είπε, κάτι τέτοιο «αποτελεί μία στείρα, αποσπασματική και σπασμωδική πολιτική, που δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού, δε φέρνει αποτελέσματα, δε βοηθά συνολικά τον κλάδο, δε χτίζει ένα καλύτερο μέλλον».

  • ΕΛ. ΚΟΥΡΤΑΛΗΣ: Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

«Επιλεκτικές κρατικές συνδρομές σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, όχι μόνον δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά και δημιουργούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών και Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Ελ Κούρταλης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Ο κ. Κούρταλης υπογράμμισε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και έχει ανάγκη μιας συνολικής στρατηγικής ενίσχυσης για βιώσιμες και ισχυρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2009 ήταν καταστροφική χρονιά για ολόκληρη την κοινοτική κλωστοϋφαντουργία καθώς η παραγωγή στα 27 κράτη της Ε.Ε., μειώθηκε σε σχέση με το 2008, κατά 17% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 12% στην ένδυση. Στην Ελλάδα η παραγωγή μειώθηκε πέρυσι κατά 11,2 %, ύστερα από μείωση επίσης το 2008 κατά 4,7%. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν σημάδια ελπίδας από την αύξηση της ζήτησης στο εξωτερικό, τη διολίσθηση του ευρώ που καθιστά πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα και την αναμενόμενη επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Παρούσα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ ήταν και η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό.

  • ΗΜΕΡΙΔΑ Ε.Β.Ε.Α.: ΚΡΙΣΗ & ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ/ 2.6.10 – 17:30

Ημερίδα με θέμα Κρίση & Λιανεμπόριο: Στρατηγικές και εργαλεία άμεσης βελτίωσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010, ώρα 17:30, στο μέγαρο του Ε.Β.Ε.Α., 6ος όροφος, αίθουσα «ΕΡΜΗΣ». Πληροφορίες, Τηλ. 210 3382219, 210 3627911, Fax. 210 3631139

  • ΣΕ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ» ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ

Τα χαμηλότερα τριμηνιαία κέρδη για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου από το 2002 εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, ξεκινώντας με τους χειρότερους οιωνούς τη φετινή χρήση.  Τα συνολικά κέρδη των εισηγμένων υποχώρησαν κατά 71%, φθάνοντας μόλις τα 414 εκατ. ευρώ.

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη. Με τις διατάξεις του μεταξύ άλλων ανοίγει ο… δρόμος για την προμήθεια του Δημοσίου "καθαρών" οχημάτων (υβριδικά, ηλεκτρονικά, υδρογόνου και φυσικού αερίου), καθιερώνονται κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας στις προμήθειες υλικών, ενώ υποχρεωτικά οι εταιρίες λιανικής πώλησης ενέργειας θα πρέπει να τοποθετήσουν ατομικούς μετρητές ενέργειας στις οικιακές και λοιπές καταναλώσεις.

  • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ: ΑΥΞΗΣΗ 14,9% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ

Αύξηση 14,9% σημείωσε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, με τα καύσιμα, το Μάρτιο του 2010, σε σύγκριση με το δείκτη του Μαρτίου 2009, έναντι μείωσης 17,9%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Εξαιρουμένων των καυσίμων, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 11,4%, έναντι μείωσης 11,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο Δείκτης Όγκου, με τα καύσιμα, σημείωσε αύξηση 10,1% σε σύγκριση με το δείκτη του Μαρτίου 2009, έναντι μείωσης 18,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Χωρίς τα καύσιμα, αυξήθηκε κατά 11,0%, έναντι μείωσης 13,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

  • ΤΤΕ: ΝΕΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Απρίλιο ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,5% το Μάρτιο και 4,2% το Δεκέμβριο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις παρουσίασε τον Απρίλιο του 2010 θετική καθαρή ροή 15 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2009: 446 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης παρουσίασε επιβράδυνση και διαμορφώθηκε σε 3,9% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2009: 5,1%).

  • ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΑΙΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Τα πρώτα στοιχεία, τα οποία δείχνουν μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έκανε γνωστά η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη. Μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπό τον υπουργό κ. Α. Λοβέρδο και τη συμμετοχή της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου και της κ. Κατσέλη, η υπουργός Οικονομίας υποστήριξε: "Με τη μεσοσταθμική μείωση των τιμών κατά 21,5% οι πωλήσεις στις φαρμακοβιομηχανίες της Αθήνας υποχώρησαν 30% και της Θεσσαλονίκης 19%. Από την 1η Ιουλίου θα υπάρχουν και τα επίσημα στοιχεία", κατέληξε η υπουργός. Επίσης, στη σύσκεψη ελήφθησαν τρεις αποφάσεις:
α) η καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους της  πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών για  την μείωση των κερδών των φαρμακείων με τη θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα αφαλιστικά ταμεία μέσω rebate,
 β) η υιοθέτηση  ενός 3ετούς πλαισίου συμφωνίας  με τις φαρμακοβιομηχανίες, το  οποίο θα διασφαλίσει σταθερότητα  λειτουργίας, με άμεσο αποτέλεσμα  την μείωση της φαρμακευτικής  δαπάνης,

γ) η θετική  στάση του ΣΦΕΕ ως προς το  αίτημα των συναρμόδιων Υπουργών για την εξέταση άρσης της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ, αναφορικά με την εφαρμογή της μεταβατικής αγορανομικής διάταξης.

  • ΕΕ: ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΑΙΟ

Νέα ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα με τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες να εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ, καταγράφουν τα στοιχεία για το Μάιο, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μικρή επιδείνωση καταγράφεται και στο οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, η οποία οφείλεται, κυρίως στην πρόθεση των κυβερνήσεων να επιταχύνουν τη δημοσιονομική εξυγίανση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο γενικός δείκτης του οικονομικού κλίματος κυμάνθηκε στην Ευρωζώνη το Μάιο στις 98,4 μονάδες από 106,6 μονάδες τον Απρίλιο. Στο σύνολο της Κοινότητας έφτασε τις 100,0 μονάδες από 101,9 μονάδες τον Απρίλιο. Στην Ελλάδα ο γενικός δείκτης κατέγραψε νέα κάθετη πτώση από τις 69,1 μονάδες τον Απρίλιο στις 61,9 μονάδες το Μάιο.

Πηγή: ΕΒΕΑ