ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 1-3-2011

  • – Στις άμεσες προτεραιότητες της Ευρ. Τραπ. Επενδύσεων είναι και η εκταμίευση του δανείου 2 δις € που είχε εξασφαλίσει η χώρα μας από τον Ιούλιο 2010, για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ. (500 εκ. δόθηκαν 28/12, νέα εκταμίευση για ώριμα έργα της 4ης προγραμματικής περιόδου, ύψους 1 δις € αναμένεται εντός των ημερών, ενώ προετοιμάζεται και νέο πακέτο έργων ύψους 500 εκ. €.

  • – Με το βασικό επιχείρημα ότι την ερχόμενη δεκαετία θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 2 τρις € για έργα μεταφορών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και οι πηγές χρηματοδότησης των κρατών-μελών δεν επαρκούν λόγω αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των δεσμεύσεών της, η Commission προωθεί δάνειο εγγυημένο με ομόλογα της Ε.Ε, για χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΗΓΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ (ΤΑΜΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ). Μετά από διαβούλευση θα παρουσιαστεί συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση.

  • – Παράταση δίνεται στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από 4 έως και 18/4 (είχαν αρχίσει να εκπνέουν από σήμερα) για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανεφάνησαν στο ΤΑΧΙS ΝΕΤ).

Υπενθυμίζεται ότι εφέτος το νέο έντυπο θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, από τους ελευθ. επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά και όσους υποβάλλουν δηλώσεις μέσω λογιστών.

  • – Οι θέσεις ΥΠΕΡΓ και ΥΠΟΙΚ οριστικοποιούνται σε σχέση με το νέο μισθολόγιο των δημ. υπαλλήλων που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο 2011 (η Τρόικα επιβάλλει εξοικονόμηση 600 εκ. €).

Η κυβερνητική πρόταση θα τεθεί σε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ, ώστε στη συνέχεια να λάβει μορφή Σ/Ν.

  • – Το 2010 οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία από Έλληνες κατοίκους, μειώθηκαν κατά 10,8% ενώ από αλλοδαπούς αυξήθηκαν κατά 0,8%.

  • – Σύμφωνα με την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (επίσημο σύστημα ανακύκλωσης) κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του προγράμματος αποσύρθηκαν 1.822 οχήματα – αντίστοιχα το 2009 όταν έτρεχε παρόμοιο πρόγραμμα την 1η εβδομάδα είχαν οδηγηθεί σε απόσυρση 6.400 οχήματα.

  • – Παράταση μόνο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως 31-3-2011, παίρνουν τα βιβλιάρια ασφαλισμένων ΙΚΑ, των οποίων η ισχύς έληξε 28-2-2011.

  • – Είδος έκτακτης εισφοράς επιβάλλει η κυβέρνηση στους εμπόρους και τις επιχειρήσεις εμπορίας αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών με την έκδοση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής 5.000-10.000€, που υποβάλλουν στο ΥΠΑΝ προκειμένου να εγγραφούν στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων Εφοδίων και Εισροών.

Η εγγυητική επιστολή καταπίπτει, εάν ο έμπορος καταστεί υπερήμερος για διάστημα άνω των 30 ημερών για οφειλές του σε επαγγελματίες αγρότες.

–      Δεν θα μπορεί να χορηγείται βεβαίωση μη οφειλών από τον ΟΑΕΕ για τη θεώρηση βιβλίων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, αν οφείλουν εισφορές στο ΙΚΑ ακόμη και αν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, ο αυτοαπασχολούμενος ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, που απασχολεί προσωπικό το οποίο ασφαλίζεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΜ για επικουρική σύνταξη, δεν θα μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, επειδή πχ θέλει να θεωρήσει βιβλία και στοιχεία στη Δ.Ο.Υ., αν δεν προσκομίσει βεβαίωση του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑΜ ότι δεν οφείλει εισφορές για το προσωπικό του ή ότι έχει ρυθμίσει τις οφειλές του στα παραπάνω Ταμεία και τηρεί τις ρυθμίσεις του. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Η δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος θα είναι οι δύο βασικοί τομείς από τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 16,5 δισ. ευρώ που θα απαιτήσει για το διάστημα 2011-2015 το «μνημόνιο 4» όπως το αποκάλεσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Η πρόταση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που θα υποβάλει στη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δεν θα περιλαμβάνει τις ακραίες θέσεις του γαλλογερμανικού άξονα για κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς, και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     «Οι επιθετικές ενέργειες ούτε μας ταιριάζουν ούτε αποδίδουν, γι΄ αυτό τις απορρίπτουμε», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ. Αναφερόμενος στην πρόταση συγχώνευσης την οποία υπέβαλε η ΕΤΕ στην Alpha Bank έκανε λόγο για «πρόταση βιώσιμη αλλά και ελπιδοφόρα, λόγω του μεγάλου οφέλους από τις συνέργειες που θα δημιουργούσε». (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Την έναρξη του προγράμματος επιδότησης ενοικίου και του κατασκευαστικού και μελετητικού προγράμματος από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ΟΕΚ ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     «Xωρίς τη Συμφωνία και το δάνειο των 110 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών, με καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική της συνοχή και παρά τις πολιτικές αντιδράσεις που καταγράφονται εναντίον της Συμφωνίας με την τρόικα, εναλλακτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης δεν έχει κατατεθεί». Αυτό τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     «Η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι έννοιες αλληλένδετες, καθώς δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και αντίστροφα», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, κατά τη βράβευσή της στην εκδήλωση «Προσωπικότητες 2010», που διοργάνωσε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Corfu σε συνεργασία με την Κερκυραϊκή Ένωση Πειραιά στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Πακέτο άνω των 10 δισ. ευρώ, που θα ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, θα παρέχει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, θα επανεκκινεί έργα δημόσιων υποδομών, θα ενισχύει την καινοτομία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια και τη νεανική επιχειρηματικότητα, εξήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

–     Έκκληση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να ομαλοποιηθούν οι τιμές στην αγορά, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γ. Κασιμάτης. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Αύξηση 7,3% εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο Εγχώριας και Εξωτερικής Αγοράς) σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 5,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Αύξηση 4,9% παρουσίασε ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) του μηνός Ιανουαρίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2010, έναντι αύξησης 2,3% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Όσοι είναι ζωντανοί και δημιουργικοί έχουν χρέος να μην παραμένουν άλλο σιωπηλοί, υπάρχουν στη σημερινή Ελλάδα δυνάμεις που μπορούν να εγγυηθούν την αλλαγή, επεσήμανε απόψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, σε μια ομιλία με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά σε εκδήλωση με θέμα "Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη-Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη, Αξιοπιστία". (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Στην συγκρότηση επιτροπής με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η επιτροπή αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα της σε ένα μήνα, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη κατά την διάρκεια της συνάντησης της με τους κοινωνικούς εταίρους για την λειτουργία του ΑΣΕ, αλλά και το θέμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΕΒΕΑ